Szerző
Ross Satyr

Ross Satyr

Népszerűség: 270 figyelő

Adatlap

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 2773 alkalommal nézték meg.
Publikálás időpontja: 2010. augusztus 27.

Megosztás

Szerzői jogok

A vers a szerző és a Poet.hu forrásként való megjelölésével, nonprofit céllal szabadon utánközölhető.

A vers nonprofit céllal, a szerző és a Poet.hu megjelölésével szabadon átdolgozható.

Címkék
Kedvencnek jelölték (18)

Ross Satyr

Békavágyak

Varangymama nagyot gondolt:
három éves lett a lánya.
Néhány holmit pénzzé tett,
s az ünnepi alkalomból
Állatkertbe invitálta,
a teknőcöt nézzék meg.

Kicsi varangy nagyon zokog,
zsebkendőből már egy kupac
könnyeivel áztatva.
Anyja kéri: "Mondd az okot!"
"Az én bőröm miért csupasz?
Teknő kell a hátamra!

Mért nem vagyok én is teknőc?
Kemény páncél ha van rajtam,
gólyaebéd nem leszek! "
"Munkába állsz, mikor megnősz,
s ha marad a teknő-hajlam,
a pénzedért megveszed."

Sír, zokog a teknőckislány:
"Irigylem a könnyed táncért,
béka lépte oly finom!
Átoknál is súlyosabb tán:
holtomiglan ezt a páncélt
hordhatom a hátamon... "

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!


borsika12012. augusztus 28. 21:24

édi

Ross(szerző)2012. június 22. 15:42

Ben: Köszönöm. Néha eljátszadozik az ember a gondolattal: vajon máshol is érvényes-e, hogy ''a szomszéd békája zöldebb''...?

BenG2012. június 22. 14:48

ügyes gyerekvers, elismerésem:)
B.

Ross(szerző)2011. március 23. 14:51

Köszönöm a méltató szavaitokat!

Ági: Többet látsz a sorokban, mint amennyit én beleírni szerettem volna... De ez persze így jó. :)

Sunil: Bennem azért van egy gyenge dilemma. Ha mindenki megelégedne azzal, amit elért, sokkal lassúbb lehetne a változás - bár talán kevesebb lenne a konfliktus is. Mindig is kritikusan szembesültem a ''Ne kívénd ... '' parancsolattal.

László: Ismerem több gyerekversedet, tanúsíthatom, hogy jól specifikálod és jól is elégíted ki a fontos követelményeket.

Attila: Nem igazán eltérő a helyzet barna, vörös, fekete nő esetén sem...

Attila_the_hun2011. március 23. 14:42

Háát igen: zöldebb a szomszéd fűje, pláne rajta szőke nője :)

KL2010. október 3. 08:54

Nagyon-nagyon jó gyerekvers!!! Kedves Ross! Én magam is szeretek gyerekverseket írni és tudom, hogy sokkal nehezebb, (még ha sokan azt is gondolják, hogy könnyebb) ezeket úgy megkomponálni, hogy az érthető és tanulságos legyen nékik. Üdv:Laci

sunil2010. szeptember 6. 17:08

Kedves Ross, bocsi, a sokszoros késésért, mint mindig, most is kitűnő tanmesét hoztál! Felnőttek és gyerekek egyaránt sokat tanulhatunk belőle. Hiszen a boldogság receptje is éppen ez. Hiába siratnánk azt ami nincs, örüljünk inkább annak, ami a miénk: bizony sokkal boldogabbak lennénk. Ígérem, mától majd én is megpróbálom!...-:)
Szeretettel:sunil

kreativ552010. szeptember 3. 19:40

Nagyon emberi ez az állati vers kedves Ross.
Sokan vagyunk ezzel így , hogy a másiké jobb lenne és a sajátunkat nem becsüljük. Gratulálok! Ági

Ross(szerző)2010. szeptember 2. 09:59

Köszönöm még egyszer mindenki észrevételét, és hogy szál ne maradjon elvarratlan, az alábbiakban részletesen is kitérek rájuk, szándékom szerint elkerülve az ismétléseket.

István (stapi): Ez a versike a nyaralási napok egyikének terméke. Ne vesd el mindörökre a próbálkozásodat, ígéretes a rímképleted; gondolom, fokozatos javítgatással elérheti az önmagad által megszabott szintet.

Marianna: Sok növény- és állatvers, de akár megszemélyesített tárgyakról szóló versek is kimondottan felnőtteknek szólnak; ez itt, gondolom, határeset.

István (Vallejo): Pontosan a szándékom szerint gondoltad tovább. Nagy szolgálatot tettek és tesznek a nagy meseírók abban, hogy a kultúra alapjaiba korán beavatják a leendő olvasókat. Ugyanakkor egyetlen műfajból sem készült és készül annyi feldolgozás (dráma, zenemű, festmény, szobor, prózai parafrázis, akár paródia, stb.), mint a mesékből.

Attila: Örülök, hogy Te is kiemeled a rímszerkezetet; tudatosan készült így, hiszen különösen gyermekek esetén segítik a megjegyezhetőséget a rímek, az egyszerű szóhasználat és az ’eltapsolható” ritmus. Nem véletlenül zenésítenek meg sok gyermekverset.

The_fool: Örülök, ha tetszett a forma, talán inspirál majd Téged is hasonlóra.

Zsolt (P.Clou): Pontosan mutattál rá a nem túl bonyolult – valóban, akár gyermekek által is levonható - „erkölcsi tanulságra”

József (farao): A formai elemzésed tökéletes. Nem néztem utána, hogy használta-e más ezt a rímstruktúrát; a verses művek hatalmas száma valószínűsíti, hogy másnak is eszébe jutott már. Remélem, sikeresek lesznek (lettek) a szonettjeid. Vajon elgondolkodott-e már valaki arról, miért tesszük hozzá a magyarban a „teknős” szóhoz a „béka” utótagot – noha két teljesen eltérő fajról van szó?

Kinga: Jó a felvetés az állatok közti szerepcseréről; ebben a témában még plasztikusabb annak a kérdésnek a felvetése, hogy vajon miért nem képesek repülni a tehenek – és másnap a kérdés felvetője sietve visszavonta a javaslatát.

Margit (fema1995): Igen, ezt a dilemmát illusztrálja a szöveg.

Zsuzsa (kozmazsu): Az általad megidézett szólás is jól adja vissza a szándékozott tanulságot.

László (lacabo): Túlzónak vélem a minősítésedet, de nem esik túlságosan rosszul.

Levente: Igazad van, a béka haladási módja (a verébéhez hasonlóan) inkább az ugrás; és nemcsak az a finom, de a combja is. Az ember valóban nagy falat a gólyának; postacsomagként azonban – igaz, csak újszülött korban – jól megbirkózik vele.

Szima: Ezen a helyen is köszönöm a türelmedet és kitartó érdeklődésedet, amely ezt és nagyon sok más szövegemet érintette.

Ildikó: Érdekes a felvetés, hogy a békák hasznára válna embermesék olvasgatása – csak ne ebihalaknak szóló esti meseként, mert alighanem rémálmaik lennének szegényeknek...

Anikó: Bizony, felvetődhet a békákban, hogy a szomszéd nője mindig zöldebb, a szomszéd tóban vonzóbb a békanyál... Az is igaz, hogy az elégedettség mértéke nagyban függ az igények szintjétől.

Fruzsina: Valóban patakzik a könny a versikében, még jó, hogy nem valami krokodilféle a főszereplő, aki arról panaszkodik, hogy alig átor. Persze, akkor más lenne a helyszín: a Kajmán-szigetek.

Ágota: Igaz a megállapítás. A békák amúgy is annyi biológiai természetű változáson mennek át röpke létük során, hogy továbbiakat már sem tekenő, sem cuppantás nem képes kiváltani. Emlékezzünk például a jó Tesla mérnök úr kísérleteire a villamossággal...

Zsuzsanna (szzs): Nem minden társadalomra jellemző a zsigerből való panaszkodás; másutt a megalapozatlan dicsekvés dívik. Biztosan létezik arany középút is; például a személyes és anyagi jellegű témák kerülése a beszélgetés során. Van olyan társadalom is, ahol ez a szabály.

Vallejo2010. szeptember 1. 08:23

Kedves Miklós!

Nem kívánok a személyes dolgaidba avatkozni, csupán tudatni szeretném, hogy a nem alaptalannak vélt aggódásommal gondolok Rád!

Ross(szerző)2010. augusztus 31. 13:06

Tisztelt Látogatók - sajnos, egyelőre csak ismételni tudom, hogy a köszönettel vett észrevételeitekhez kapcsolódó reagálásaimra egyelőre még várni vagytok kénytelenek. Mint ahogy itt minden másban, jelenleg ebben is elég lassú az előre (?) haladás.

szzs2010. augusztus 31. 12:55

Igen tanulságos, állati embermese ez! Miért nem azt értékeljük, amink van? Talán ez lehet a magyarázata, hogy oly gyakran csak panaszkodunk, mert így mindig van rá okunk? Nekem tetszik, kedves Ross! Üdvözlettel: Zsuzsanna

gota2010. augusztus 30. 21:11

Kedves Ross!
Most látom ,hogy kicsinyke meséje, az Ön által oly jellemző racionalizmus jegyében, tanulságos kis ''szösszenet''a gyermekdedek számára,miszerint a békácskát, ha fiúcska, ha lány,
átváltoztatni sem csókdosással, sem tekenővel nem lehet!

zsomcike2010. augusztus 30. 20:42

Kedves Ross, jót viháncoltam ismét, bár este van. Láttam a bőgő teknőcöt, meg a kicsi lányka békucit. Bizony mindenkinek a más kéne. Így van ez az állatoknál. Persze egy ember soha nem lenne ilyen. Szeretettel olvastalak, és tördeltem. Fruzsi kávétársnő

nefelejcs2010. augusztus 30. 16:47

Kedves Ross!
Lehet, hogy a békák hasonlóan gondolkodnak mint az emberek?
Pl.: a szomszéd fűje mindig zöldebb, a más nője
csinosabb, stb...
Nekem egy régi sláger jutott eszembe:
''Légy szerény, mint én,
légy elégedett szívem....''
s akkor minden rendben lesz.
Gratulálok szeretettel: Anikó

rildi2010. augusztus 30. 13:47

Kedves Ross! Ha kicsit késve is, de gratulálok aranyos (vagy inkább zöldes?) versedhez, ami arra enged következtetni, hogy nem ártana, ha néha ember-meséket olvasnának békáék, hátha okulnának belőlük (belőlünk)! :))
Szeretettel várunk vissza! Ildi

Mygan2010. augusztus 29. 22:10

:)

Törölt tag2010. augusztus 29. 15:16

Törölt hozzászólás.

Ross(szerző)2010. augusztus 29. 14:16

Hát igen... Nem nevezném ''belső szabálynak'', ha publikus lehetne... Remélem a legjobbakat.

meszeletra2010. augusztus 29. 12:53

A teknőckislánnyal egyetemben magam is tanúsíthatom, hogy a ''béka lépte oly finom''.Hát még az ugrása!Persze ez már három szótag.:)
Az ember nem is gondolná, hogy már békáéknál is (m)enmyire eluralkodott az elégedetlenség!Hogy nekik nem jó sem ''teknővel'', sem anélkül.Bár meglehet, hogy csak mi vetítjük rájuk saját emberi elégedetlenségünket, szegény, mindennel elégedett jószágokra.Még az a szerencsénk, hogy az ember túl nagy falatnak bizonyul a gólyának, no meg a ''házunkat'' sem magunk kell cipeljük.De ezektől eltekintve is gazdag az elégedetlenségünk tárháza.A meséd akár az ember önkritikájának is tekinthető.Én pedig ezek után - ha választanom kell - megmaradok ''varangynak'', és kémlelő tekintetemet az ég felé szegezem, hogy nem érkezik-e a lesújtó végzet egy hosszú lábú gólya képében.
De vajon mi lehet az a be nem tartott lényeges ''belső szabály''?...

Ross(szerző)2010. augusztus 29. 12:28

Kedves látogatóim - ezúttal engedjétek meg, hogy így összevontan köszönjem meg az elismerő észrevételeket. Van esélye annak, hogy később részletesen is kitérjek minden hozzászólásra, de előbb tisztáznom kell, hogy egy lényeges ''belső szabály'' be nem tartásának milyen következményeivel vagyok kénytelen számolni. Ez úton kérem az esetleges későbbi hozzászólók megértését is. Üdv: Ross

lacabo2010. augusztus 29. 11:50

Nem ragozom: zseniális! Biztos, hogy nem túlzás. Maga a forma is lenyűgöző, mint ahogy farao megállapította. Ahogy a két kis állat vágyait meg összeveted, tényleg szenzációs.
Gratulálok! Laci

kozmazsu2010. augusztus 28. 16:59

nagyon klasszra sikeredett ez kedves Ross! ''neked mondom lányom, haldd meg fiam.''Bravó, Gratulálok Szeretettel. zsuzsa

fema19952010. augusztus 28. 15:18

A másé mindig jobb, mindig irigylésre méltó mindaddig, míg meg nem tapasztaljuk, hogy ez nem igaz. Aranyos, ahogyan a békákkal szemlélteted a mondanivalót.

Kicsikinga2010. augusztus 28. 13:17

Most akkor tegyen igazságot...!
Ha csak egy napra cserélhetnének, vajon még mindig így gondolnák-e?
Már a békák sem elégedettek? Mi lesz? Mi van itt?!
:)
Tanulságos!

farao2010. augusztus 28. 13:05

Hát lássuk csak!
Versed négy hatsoros versszakból áll, melyen belül két nyolcas és két hetes ütemhangsúlyos sor tükörszerűen rímelve áll egymással szemben. Bravúrosan. S talán azt is mondhatnám, kedves Ross, honnan vetted, talán tiéd az érdem? Merthogy nem láttam ezt a variációt igazán sehol, bár be kell hogy valljam, fabulákat se igen néztem, annyira lefoglalt egy pályázat (egy hét alatt öt szonettet írtam).
Le kell hogy szögezzem, nem szájbarágós meséről van szó, hanem igazi kifinomult játékról, hol Ross-mester kezében a szavak szerepjátéka jutalomként hat.
S elgondolkodtatóan, csattanóval az utolsó versszakban beszéltetett teknőckislány szájából.
Gratulációm most is igen erős.
Üdv: farao

P.Clou2010. augusztus 28. 09:58

Nagyon jó tanmese.Mindenki lássa meg saját értékeit önmagába.A versedet olyan jól sikerült megírni,hogy valóban gyermek számára is érthető.Gratulálok.Zsolt.

Ross(szerző)2010. augusztus 28. 09:49

Kedves látogatóim - ezúttal engedjétek meg, hogy így összevontan köszönjem meg az elismerő észrevételeket. Van esélye annak, hogy később részletesen is kitérjek minden hozzászólásra, de előbb tisztáznom kell, hogy egy lényeges ''belső szabály'' be nem tartásának milyen következményeivel vagyok kénytelen számolni. Ez úton kérem az esetleges későbbi hozzászólók megértését is. Üdv: Ross

EgyedAgnes2010. augusztus 28. 09:01

nagyon jó vers :) gratulálok

the_fool2010. augusztus 28. 08:02

Nagy kedvencem lett ez a vers, a többiek nagyjából az én miértjeimet is elmondták.:)

purzsasattila2010. augusztus 28. 07:17

Kedves Ross! Gratulálok versedhez, nagyon jó kis tanmese! Nagyon szeretem a gyermekverseket, bár ez a történet felnőtteknek is sok tanulsággal szolgálhat.
Tetszik a nagyon érdekes rímszerkezet, mert különös dallamosságot ad versednek. Gondolom ez is tudatos volt, nem egyszerű ilyen szerkezetet alkotni! Nem is ragozom tovább, egyszóval: REMEK!
Szívvel olvastam ezt a nagyon igaz mesét! :)

Vallejo2010. augusztus 28. 05:45

Kedves Barátom!

Az, hogy a versed a gyerekvers kategóriába soroltad , még nem vonja maga után, hogy az alkotás ne legyen igényesen, sőt mesterien kidolgozva. Nagyon jó!
A gyerekek számára az egyszerű, érthető szavak és a játékos dallamosság teszik a frappáns történet mellett figyelemfelkeltővé és befogadhatóvá a művet! Nagyon jó!
Valóban komoly mondanivalót hordoz, szinte hallani vélem ahogy a gyermek a vers hallatán kimondja ''egymást irigylik'' majd kirajzolódik, hogy sok év múlva az életben tapasztalt párhuzam kapcsán megfogalmazza a ''minden csak nézőpont kérdése'' gondolatot.
Több versedet alapul véve engedd meg hogy tisztelettel írjam a neved La Fontaine és Heltai Gáspár neve mellé.
Még egy gondolat. Bár gyerekvers a kategória, de számomra egy régi szlogen ugrik be ezzel kapcsolatban:
'' Családi mozidélután a Valt Disneyvel!''
Őszinte tisztelettel és szeretettel: István


mezeimarianna2010. augusztus 28. 05:00

A legjobb gyerekversek komoly mondanivalóval bírnak a felnőttek számára is.Köszönöm!Nagyszerű vers!!!Gratulálok!!!

stapi2010. augusztus 27. 23:49

Kedves kis történet - jó ritmusban, egyedi rímszerkezettel. Gratulálok!

(Hasonlót én is írtam, más mondanivalóval, az nyolc soros szakaszokból állt, abcdabcd képlettel, de olyan csapnivalóan sikerült, hogy még a föld színéről is töröltem... :)

Az oldalon sütiket (cookie-kat) használunk egyes funkciók (úgy mint belépés vagy beállítások elmentése) biztosításához, valamint biztonsági okokból. Harmadik féltől származó sütiket használunk a megjelenő reklámok személyre szabása és statisztikai adatok gyűjtése érdekében. A sütikről részletes tájékoztató olvasható adatvédelmi tájékoztatónkban. A süti beállításokat lehetőség van személyre szabni ezen az oldalon vagy az "Elfogadom" gombra kattintva hozzájárulhatsz az összes süti használatához.Elfogadom