Szerző
Ross Satyr

Ross Satyr

Népszerűség: 261 figyelő

Adatlap

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 1282 alkalommal nézték meg.
Publikálás időpontja: 2010. június 13.

Megosztás

Szerzői jogok

A vers a szerző és a Poet.hu forrásként való megjelölésével, nonprofit céllal szabadon utánközölhető.

A vers nonprofit céllal, a szerző és a Poet.hu megjelölésével szabadon átdolgozható.

Címkék
Kedvencnek jelölték (10)

Ross Satyr

Reinkarnáció

Részletek

A földre hullt egy kis madárfióka,
kit körbeáll most sok kíváncsi társ.
A szárnyasok közt téma évek óta:
az élet múltán lesz-e folytatás.
A sárgolyóról föllegekbe szálló
sok röpke lélek új testet keres;
sokat segít egy virtuális háló,
a regisztrálás gyors és ingyenes.

A legyezőjét szélesen kitárva,
hogy a színfoltok szépen látsszanak,
a farktollával legyint csak a Páva:
"A Vármegyeház? Torz legenda csak!
Egy mondókából kerültem közétek,
csodákra várni így hát nincs jogom:
ha elszállnak a röpke pávaévek,
Ádám bátyámmá visszaváltozom."

A Tolvaj Szarka néhány szabályt áthág:
a köztulajdon lelkes híve ő,
és mióta az Operában látták,
csörgése hangja szebben ívelő.
"Szárnyalni fennen, mint a kórusének -
Fácán leszek; a szándékom komoly.
Nem bánom én, ha fúvósok kísérnek,
csak rendőrök ne! Nem leszek Fogoly! "

A földi létben egymásra találván
közös jövőre tartós az igény.
A Daruból lesz karcsú testű állvány,
kinyúló karját képezi a Gém.
"Hatalmas ívet rajzolunk az égre,
ha tengelyén a Gém majd elforog.
Lesz drótkötél, egy drótfonó ígérte,
s egy bokszolótól lesz egy jobb horog."

A Főnixmadár, noha kissé éltes,
petyhüdt csőréről nem hullajt panaszt.
"Hogy fajtánk örök újulásra képes,
már Mamurábi rögzítette azt.
Bár jól tudom, hogy tűz lángja emészt el,
de szemem előtt méltó cél lebeg:
hogy mamvas bőrrel, friss-ártatlan ésszel
majd mamvaimból újraéledek! "

Az elvont fenség biztos nyugalmával
a Turulmadár csőrbiggyesztve ül.
"Azt firtatják - a halandókra rávall -
hogy véges lényük mivé lényegül.
Más madarakból mennybe száll a lélek,
vagy csöpp testükben végleg bennszorul,
én éldegélek, majd meg visszaélek;
egyszer elölrül, másszor háturul... "

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!


Törölt tag2010. augusztus 29. 16:30

Törölt hozzászólás.

Marie_Marel2010. június 14. 21:13

Ajjajj... Ebben a korban a túlkompenzálás már nem vezet jóra. A környezete sűrűn fogja használni a h betűt i-vel összekötve. :-)))
hihihi :-)

Ross(szerző)2010. június 14. 21:08

Annak bizony, Marie... :)) De minél inkább mamusodik, annál közelebb kerül saját megújulásához, és ki tudja, frissen megéledve nem kezd-e eszeveszett kompenzálásba, és akkor majd Hahurábinak nevezi a törvényalkotó királyt.

Ross(szerző)2010. június 14. 20:52

Köszönöm a javaslatot, Zsuzsanna. Megfontolom, és ha találok neki logikus pozíciót a besorolásban, akkor ideröptetem a többi madarat is.

Marie_Marel2010. június 14. 20:51

Hogy ez mekkora! :-)))
Szegény ősöreg Főnix... már a hamut is mamunak mondja!
:-))))

szzs2010. június 14. 20:46

Kedves Ross! Mivel a teljes reinkarnáció remek, szórakoztató, közlésre érdemes,szerintem tedd fel a többit is - mondjuk részletek 2 címmel. Biztos, sikere lesz! Üdvözlettel: Zsuzsanna

Ross(szerző)2010. június 14. 14:26

Gábor, ismét sikerült a szellemes észrevételeddel hozzáadni valamit a szűken vett szöveghez. Őszintén megmondva én ezúttal nem gondoltam többre, mint a Rossini-opera címszereplőjére, ráadásul a keletkezés időpontjában még nem volt mindennapos, hogy rabláncra fűzve, mázsás vasgolyót maguk után húzva caplattak volna különböző testületek képviselői a pihenőhely felé. És, ugye tudjuk, az Elszámoltatási Kormánybiztos még csak most kezdi majd meg nemes tevékenységét... Szóval köszönöm a látogatásodat és a kedvező értékelésedet.

Hadnagy1gabor2010. június 14. 14:13

Kedves Ross!

Ebben az esetben a forma rendhagyó így a tartalom képzi hozzászólásom tárgyát!

Írhatnám,hogy szokatlan a téma de nálad ez nem igazán állná meg a helyét,mert ahány versed felkerült idáig szinte annyiféle témát örökítettél meg.Ezúttal a reinkarnációt boncolgatva a valójában létező és a legendákban élő madarak szemszögéből nézve!

A humor és játékosság ismételten szerepet kap,ami rendkívül élvezhetővé teszi a vers minden sorát!A Tolvaj Szarka(nagybetűvel,mint teljes név)nyilvánvalóan nem lehet a véletlen műve.Szerintem a''rendszerváltás''óta hatalmon lévő politikusaink közül majdnem bárkinek a nevét be lehetne ide helyettesíteni.Ez pedig elég szomorú tény!Nekik köszönhetően mi magunk is palimadarakká váltunk...

Nagyon jól sikerült e vesrsed is!

Üdvözlettel!

Ross(szerző)2010. június 14. 12:39

Kedves István, ügynökeim és hű kopóim éber szemmel figyelik a megfelelő rovatot.

Vallejo2010. június 14. 12:28

Megírtam a formabontó hétvégémet barátom! Nem sokára, már talán ma fenn lesz!

Ross(szerző)2010. június 14. 12:15

Kedves István, köszönöm, hogy bekopogtattál a sok izgalmat és szépséget hozó elmúlt hétvégéd után. Ahogy talán érzed is, ez a szöveg nem egy lánglelkű igazhitű patrióta tömegeket buzdító vagy ostorozó szózata - egy kis eszmefuttatás csupán, egyszeri olvasásra. Azt hiszem, ilyenfélékre alkalmasnak gondolhatom magamat, és ez nekem egyelőre bőven elég. A futó kiruccanások egyéb határterületekre majd később ítéltetnek meg.

Vallejo2010. június 14. 12:06

Üdvözöllek Kedves Barátom!
Az ember már előre széles mosollyal jön ide Hozzád, de mégis mint szentélybe! Azt hihetnénk nem érhet meglepetés, azt kapjuk amire számítunk már régtől fogva, erre tessék itt van egy még agyafúrtabb, még szellemesebb de ugyanolyan könnyed eleganciával alkotott REMEKMŰ! Nehéz a Te műveidhez hozzászólni, hisz itt minden magától értetődő és hogy hibátlan az is!
Olvasom volt rá hat-hét éved, ne bánkódj, nem veszett kárba az idő, megérte!!!! :-))))))))))))
Grat! Grat! Ismét jót olvastam!!!!!
Majd ezután gyűjtöttem! Sőt!!!!!! de ezt majd úgyis észre veszed!
Őszinte tisztelettel és baráti jobbomat nyújtva: István

Ross(szerző)2010. június 14. 11:49

Köszönöm a gratulációt, kedves Radmila. A madárkáknak az élet átviteléről szóló meglátásait én csak rögzítettem, nem foglaltam állást abban, hogy a nézetüket osztom-e vagy sem. A kérdésben logikai buktató is van, de szerintem ez nem az a hely, ahol ezt megvitathatnánk.

Golo2010. június 14. 11:33

Kedves Ross,
örök téma:a reinkarnáció. érdekesen nyelvileg is idézed, hogy éltél már ez előtt:egyszer elölrül, másszor háturul... ''
Szép versedhez gratulálok: Radmila- Golo

Ross(szerző)2010. június 14. 05:53

Köszönöm, kedves Fruzsina. Hát nem lehet azt mondani, hogy kihúznád a pihe-puha ágyikóban a délelőtti kilovaglásig a halastavad körül, a báró úr társaságában... Kedvelem, hogy a kávézási motívumot ismétlődően megemlíted, hátha országosan elterjed, hogy a hajnali első kávéhoz ilyes tápot is lehet fogyasztani szívás helyett. Hogy hol a többi - már említettem, ők már kirepültek egy kötetben. Bár ... gondolkodom még egy apró bővítésen, hmm, talán egy strucc... Attól tartok, a Főnix kódjelű plasztika még a nevezetes breszti padláson sem szerepel választható menüpontként - ezért nem is tudok állást foglalni a követendő technológia kérdésében (vagyis hogy mely' iránybul).

zsomcike2010. június 14. 05:38

Kedves Ross, megint itt a reggeli kávé ideje, ''rádszoktam'', mivel az ébredés utáni jó kis kávés viháncolásomat neked köszönhetem. Hol a többi? Kérnénk szépen. nagyon jó a Mamurábi madarának mamvas bőrkéje. Beneveznék egy ilyen újulásra, nem plasztikailag,és nem háturul. Elvittem ezt is, de ez nem meglepő Fruzsina

Ross(szerző)2010. június 14. 05:29

Köszönöm a látogatást, kedves Anikó, nagy öröm tudatában lenni annak, hogy olykor sikerül olyan szövegeket eléd tárni, amelyek alapján a biztos olvasóim táborában tudhatlak Téged. Természetesen csak akkor ragadj billentyűzetet, ha úgy érzed, valamilyen közlendő gondolatot váltott ki belőled a vers. A ''Szép a versed, gratulálok'' szövegű ál-hozzászólásokat nem tartom többre, mint egy aláírást egy jelenléti íven.

Ross(szerző)2010. június 14. 05:23

Kedves Sunil, a még kalitkában rekedt madárkák nevében minden esetre köszönöm a szíves meghívást. Attól tartok azonban, hogy a karcsúsítástól ezúttal sem tekinthetek el. Hadd tárjam fel a hátteret: az elmúlt talán hat-hét év alatt mintegy kettőszázötven olyan versanyagot* rögzítettem, amelyek közös jellemzője, hogy tizenkét, egyenként nyolc-nyolc soros versszakból állnak. Ezeket kétfelé válogatva besoroltam két kötetbe (az egyiket tavaly jelentettem meg, a második most van nyomdában). Azért ilyen a terjedelmük, mert jól olvasható betűtípussal, két hasábba szedve éppen kitöltenek egy szabványos A/4 oldalt. A jó hír ebben az, hogy az összes madárka hozzáférhető (lesz), csak más módon.

*Versanyag = nyersanyagnak tekintett verses szöveg, amelyből a szerzője által véglegesnek, kötetbe beilleszthetőnek ítélt versszöveg legalább 50%-os tömörítéssel állítható elő. A Poet-re feltöltött, (Részletek) jelölést tartalmazó szövegek tehát ilyen tömörítési kísérletnek tekintendők.

nefelejcs2010. június 13. 23:58

Kedves Ross!
Nagy lemaradásban vagyok, már ami a hozzászólasokat illeti. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem olvasom a verseidet. Sőt!
Kiváncsian és örömmel olvasom, és raktározom.
S ameddig nincs lehetőségem bővebben írni, addig
fogadd szívből jövő gratulációmat.
Szeretettel: Anikó

sunil2010. június 13. 23:55

A mi szívünk is vérzik, Kedves Ross, hiszen nagy kár, hogy válogatnod kellett, azaz, hogy Te úgy érezted, hogy ezt kell tenned, mert hidd el, hogy boldogan olvastuk volna tovább, sőt még ráadást is kértünk volna.
Ezt nyugodtan mondhatom, gondolom, mindannyiunk nevében. - No de tán, ami késik, nem múlik, hisz a többi madárkát is szárnyra bocsáthatod bármikor: ők örömmel kirepülnének, mi meg kíváncsi szeretettel várjuk jöttüket!...-:)
Szeretettel:sunil

Ross(szerző)2010. június 13. 23:27

Köszönöm, kedves Sunil. Ezzel a szöveggel a megírásakor nem volt sok gondom. Az ötlet kikristályodása után jöttek a madárkák szépen egymás után. Most viszont, hogy ide a portálra fel kívántam tölteni, fölmerült a ''negatív választás'' kényszere: legalább hatféle jómadár átváltozásának megjelenítéséről le kellett mondanom; nem került ide a gulipán, a pelikán, a bölömbika, a vadlúd, a sólyom (!), a hóbagoly. Vérzett a szívem, de az olvasó türelme előbbre való... Köszönöm a kedves jókívánságaidat, Neked is hasonlókat kívánok.

sunil2010. június 13. 23:11

Olyan kiváló alkotást adtál elénk ezúttal is, Kedves Ross, hogy nekünk olvasóknak csak a felhőtlen élvezet marad, hiszen szó sem érheti a ház, akarom mondani, nagyszerű versed elejét - ahogy a végét és a közepét sem, és ha mégis érné, az csakis méltató, dicsérő szó lehet. A szellemesebbnél szellemesebb sorok közül, szinte vétek kiemelni bármelyiket is, mert mind-mind csodát tesz, a maga helyén. Egy percre elgondolkodtam, pld. azon, hogy a '' föllegekbe '' szó, itt mennyivel jobban hat, a manapság használatosabb, csupa '' e '' betűs testvérkéjénél, hiszen mindig az adott szókörnyezet dönt. Bár a ráció azt mondatja velem, hogy e versből most nem szabad idéznem, a szívem addig mégsem enged el, amíg a neki leges-legkedvesebb,
'' én éldegélek, majd meg visszaélek '' sorodat ide nem citálom. Mivel most ez is megtörtént, én már nem is élek vissza tovább a türelmeddel, Kedves Ross, hanem megköszönve azt, még sok-sok ilyen verset kívánok Neked!...-:)
Szeretettel:sunil

Ross(szerző)2010. június 13. 21:50

Köszönöm, Laci. Számomra a turul egyrészt egy madár, tehát beleillik a témába - bár tudomásom szerint ő halhatatlan -, másrészt egy hangsor, amely érdekes asszociációkat képes indukálni.

helszlo2010. június 13. 21:45

Kedves Ross! A vers nagyon szellemes, ezért viszem. (A turul nekem ősmagyar szimbólum, ámbár történelmünk során vitán felül, néhány szégyenfolt is ráragadt.)

Ross(szerző)2010. június 13. 21:13

Kedves Bigi, nem biztos, hogy pontosan értem a vallomásod szimbolikáját - de ha Te ma tűz vagy, akkor kívánom Neked nagy számú főnixmadár új életre pörzsölését.

Alyz2010. június 13. 20:59

''Bár jól tudom, hogy tűz lángja emészt el,
de szemem előtt méltó cél lebeg:
hogy mamvas bőrrel, friss-ártatlan ésszel
majd mamvaimból újraéledek! ''

Ez kedves..és én ma éppen tűz vagyok! :)

gota2010. június 13. 20:39

Fenomenális! Írhatnék oldalakat, vessen meg érte akár,de én , csak egy pár szót sorakoztatnék fel itten:
bravúr, finom szarkazmus, (igen van ilyen!),és kalaplengetés (tőlem)!
És engedelmével viszem!

Az oldalon sütiket (cookie-kat) használunk egyes funkciók (úgy mint belépés vagy beállítások elmentése) biztosításához, valamint biztonsági okokból. Harmadik féltől származó sütiket használunk a megjelenő reklámok személyre szabása és statisztikai adatok gyűjtése érdekében. A sütikről részletes tájékoztató olvasható adatvédelmi tájékoztatónkban. A süti beállításokat lehetőség van személyre szabni ezen az oldalon vagy az "Elfogadom" gombra kattintva hozzájárulhatsz az összes süti használatához.Elfogadom