Szerző
Uzelman János

Uzelman János

Életkor: 65 év
Népszerűség: 450 figyelő

Adatlap

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 211 alkalommal nézték meg.
Publikálás időpontja: 2021. szeptember 21.

Megosztás

Szerzői jogok

A vers a szerző és a Poet.hu forrásként való megjelölésével, nonprofit céllal szabadon utánközölhető.

A vers nonprofit céllal, a szerző és a Poet.hu megjelölésével szabadon átdolgozható.

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Kedvencnek jelölték (58)

Uzelman János

Roma ételek

A Romák tiszták,
mielőtt az ételt főzni rakják,
vízben hétszer megmossák,
ha kell, meg is abálják.

Alá hagymát bőven tesznek,
attól lesz finom az étel,
tavasszal varjúval kezdik,
levesnek, pörkölnek, főzik.

Csipasznak hívják őket,
fészek szélén ülnek,
karóval verik le őket,
levest főznek belőle.

Előbb a húst teszik főzni,
majd a habját leszedik,
sok zöldséget rakna rá,
tésztát adnak hozzá.

Íze, mint a galambnak,
sokak szerint finomabb,
vagy megsütik, pörkölnek,
hozzá nokedlit főznek.

Olyan, mint a csirke,
csak sok legyen belőle,
főleg, ha jó szaftos,
még utána is kapkodsz.

Ha levágták már a termést,
jöhetnek az ürgék,
takarmánytól jó kövérek,
lyukba épp hogy beférnek.

Vízzel öntik, tarlón várják,
elkapják, tarkón vágják,
bőrét nyúzták,
felvásárlók régen várták.

Nem tudom, van-e igény még rá,
ha éhesek, vágtak fát,
a tüzet jól megrakták,
az Ürgét nyársa húzták.

Parázs fölött sütötték,
majd jóízűen megették,
de a többit eltették,
asszonyoknak hazavitték.

Megmosták, mint már írtam,
alá hagymát pirítottak,
ürgét vágták hat darabra,
rátették a hagymára.

Jól megsózták, borsozták,
vágtak rá paradicsomot, paprikát,
a kondért megrázták,
rotyogtatták, paprikát szórtak rá.

Mellé főztek galuskát,
és tálalt a népes család,
ették jó étvággyal,
tudom, mert én is kipróbáltam.

2021. március 23.

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!


Metta2021. november 16. 20:24

Remekedhez szívvel gratulálok!
Szeretettel
Margit

madaras2021. szeptember 29. 18:40

Bizony - a szegénység és a körülmények - a számkivetettség találékonnyá tette a cigányságot - volt mikor csak ez jutott nekik....de ahogy írod - abból is lehet finom ételeket kéészíteni.
Szívvel gratulálok ragyogó versedhez.

kicsikincsem2021. szeptember 27. 13:19

Megéheztem... szívvel gratulálok.
Ilona

uzelmanjanos956(szerző)2021. szeptember 26. 19:03

@Kajtarsandor: @Vilmos01: @Nichi-ya: @111111: @111111: @Jerzsi: @lnagypet: @adamne: @41anna: @kincseshaz: @ditte142: Kedves Szerzőtársaim! Köszönöm hogy ismét sokan olvastátok versemet, de egy titkot el kell hogy áruljak, ezek még régebben megírt versek, azokból rakok fel egyet, egyet, mert az írás egyre nehezebben megy. Hogy ezt meddig bírom nem tudom, verseim sem az igaziak, de csinálom mert nekem örömöt jelent. Csókol benneteket:János

Kajtarsandor2021. szeptember 26. 11:40

Érdekes étlap. Szívvel gratulálok, Sándor

Vilmos012021. szeptember 26. 10:11

igen én is ettem ürge húst finom gyenge mint a
csirke hús jól megirt versedhez gratulálok

Nichi-ya2021. szeptember 25. 20:44

Nagyszerűen megírtad. Sok szeretettel, szívvel gratulálok.

1111112021. szeptember 24. 19:57

Különleges világba kalauzoltál el kedves János,szívvel jártam nálad.Piroska

Jerzsi2021. szeptember 23. 20:54

Minden népcsoport a saját lakóhelyének és életkörülményeinek megfelelően táplálkozott minden időben.
Ami nekünk természetes, másnak szokatlan lehet ,vagy fordítva (csigák, kagylók, békák, macskahús, kutyahús, lóhús, krokodilhús, teknőc...)
Gratulálok az ismeretterjesztő versedhez:
Erzsi

lnagypet2021. szeptember 23. 20:15

A szegénység és a kiszolgáltatottság konyháján készült ételreceptekről
írott élethű versed több, mint gasztronómiai élmény!
Elismerésem János: Z Nagy L

Jolcsy2021. szeptember 23. 17:27

Szívvel olvastam gasztronómiai remekedet.
Szeretettel gratulálok!
Joli

adamne2021. szeptember 23. 15:33

Nagyszerű versedhez gratulálok kedves János.
Szívvel, szeretettel: Manyi

41anna2021. szeptember 22. 18:09

❤️46

kincseshaz2021. szeptember 22. 18:05

Szépen megalkottad ezt az érdekes témát.
Szívvel gratulálok. Ilona

ditte1422021. szeptember 22. 17:47

Kedves János!
Hát csak hozzad a régi verseidet is,
örömmel, szeretettel fogadjuk!

uzelmanjanos956(szerző)2021. szeptember 22. 15:52

@Mikijozsa: @Eci: @Pflugerfefi: @Elise: @195705252012: @Martonpal: @jocker: @J.Teca: @JohanAlexander: @molnarne: @gypodor: @S.MikoAgnes: @tomorg: @Leslie2016: @ditte142: @m.falvay: @donmaci: @CD57.sz: @Julia_gall: @60afrod: @Sanyipapa: @hillailaszlo-ve: @GePir: @ereri: @Fresh: @orok.szerelem55: @Sida: @TURIKARI68: @lejkoolga: @Golo: @kokakoma: @MarcziM.Mathias: @VaradyEndre: @barnajozsefne: @feri57: @bakonyiili: @B...yL...o: @1-9-7-0: @Zsuzsa0302: @John-Bordas: Kedves Szerzőtársaim! Köszönöm hogy ismét sokan olvastátok versemet, de egy titkot el kell hogy áruljak, ezek még régebben megírt versek, azokból rakok fel egyet, egyet, mert az írás egyre nehezebben megy. Hogy ezt meddig bírom nem tudom, verseim sem az igaziak, de csinálom mert nekem örömöt jelent. Csókol benneteket:János

Mikijozsa2021. szeptember 22. 11:37

nagyon jó a természeti népek szokásai mind értékesek, mi is kik magyarnak valljuk magunkat hasonló gondolatokkal , tisztán főzve szerezünk élni, nekem nagyon tetszett, gratulálok szívvel szeretettel

Eci2021. szeptember 22. 10:58

Kedves János! Remek versednél nagy szívet hagyok! Szeretettel Edit

Pflugerfefi2021. szeptember 22. 10:45

Ürgèt már èn is ettem,
tiszta àllat csak gabonán èl!
Varjút nem próbáltam!
Remek versed szivvel olvastam!
Feri.

Elise2021. szeptember 22. 10:33

Tetszett! Tényleg úgy hallottam, hogy tudnak főzni!
Szívvel; Elise

1957052520122021. szeptember 22. 10:16

Nekem kakaspörkölthöz volt szerencsém. Ízletes soraidat szívvel olvastam , Irén

Martonpal2021. szeptember 22. 10:09

Nagyszerűen írtál a varjúból és ürgéből készült ételek elkészítéséről.
Szívvel gratulálok versedhez...attila

jocker2021. szeptember 22. 10:06

Kész receptkönyvet írtál.
jocker/Kíber/Feri

J.Teca2021. szeptember 22. 09:32

Szívvel(36.) gratulálok remek főzési
ismereteidhez:J.Teca /Terézia/

JohanAlexander2021. szeptember 22. 08:58

János, szívvel olvastam ízletes versedet.

molnarne2021. szeptember 22. 08:57

Nagyszerű versedhez nagy szívvel gratulálok:ICA

gypodor2021. szeptember 22. 08:07

Jó étvágyat az ízletesen megírt vers mellé
Szívvel
Gyuri

S.MikoAgnes2021. szeptember 22. 07:27

Kedves János!

"Jól megsózták, borsozták,
vágtak rá paradicsomot, paprikát,
a kondért megrázták,
rotyogtatták, paprikát szórtak rá.

Mellé főztek galuskát,
és tálalt a népes család,
ették jó étvággyal,
tudom, mert én is kipróbáltam."

Nagyszerűen megírtad, szinte érzem az ízeket, illatokat!
A gyermekkorom szűkös éveiben örömmel ültem volna le velük falatozni!
Nagy 💝 ! Igazán élmény volt olvasnom!
Ölellek szeretettel: Ági

tomorg2021. szeptember 22. 07:26

Szeretettel jártam nálad, olvastam nagyszerű alkotásod, szívvel Gábor

Leslie20162021. szeptember 22. 07:21

Ez remek gaszronómiai élmény volt.
Szívvel olvastam versed.
László

ditte1422021. szeptember 22. 06:54

Kedves János!

A főzés technikája ,
szinte ugyanaz mint a magyaroknál,
csak itt általában sertést, birkát, marhát,
vagy baromfi használnak főzésre.
Ma már ezeket a húsokat a romák is
megveszik, s főzik.
Nagyon érdekes verset hoztál,
nagyon nagy szívet hagyok,
szeretettel olvastalak:
Erzsébet.

m.falvay2021. szeptember 22. 06:39

Remek gasztronómiai ismertetés .
Szívvel Miki

donmaci2021. szeptember 22. 06:31

Nagyszerű versedet szívvel olvastam Józsi

CD57.sz2021. szeptember 22. 05:45

Remek versedhez szívvel, szeretettel
gratulálok: Klári

Julia_gall2021. szeptember 22. 05:37

Gratulálok kedves János!
Juli

60afrod2021. szeptember 21. 22:58

Kedves János!
Nagyszerű versedhez szívvel gratulálok!
Szeretettel:Ildikó

Sanyipapa2021. szeptember 21. 22:55

❤(23)
Sanyi

hillailaszlo-ve2021. szeptember 21. 22:05

Remek Roma szakácskönyv!
Szépen, részletesen leírtad!
Szeretettel, szívvel gratulálok!
Laci

GePir2021. szeptember 21. 22:01

Àmulatba ejtett ! Szívet küldök. Piroska

ereri2021. szeptember 21. 21:40

Élelmesnek áll a világ! És a szükség leleményt szül. Tartalmas alkotásod mellett nagy-nagy szívet hagyok kedves János! Szeretettel és tisztelettel: E. E.

Fresh2021. szeptember 21. 20:22

Kedves János meglepetten olvastam ezt a versedet, új és érdekes információkat tudtam meg. Gratulálok remek versedhez. Edit

orok.szerelem552021. szeptember 21. 20:11

Kedves János!
Remek versed szívesen olvastam, szívből gratulálok!
Margit

Sida2021. szeptember 21. 20:10

Nem csak a romák ettek varjút. Anyám mesélte, hogy a múlt század 30-as éveiben , mikor munkanélküliség volt és nem volt mit enni, apám fogott egy varjút. Sajnos nagyon öreget. Isteni leves lett belőle, de a húst akármeddig főzték, kemény maradt. Verebet is ettek, csak sok kellett, mert csak a melle volt akkora, mint a pörköltnek való darabok.
Most már a veréb védett madár, nem lehet a verébpörköltet kipróbálni.
Köszönöm a verset, szívvel jelöltem.
Klári

TURIKARI682021. szeptember 21. 20:08

Szívvel gratulálok versedhez János

lejkoolga2021. szeptember 21. 20:08

Versed olvasva ámultam, bámultam, kedves János!
Szívvel, szeretettel voltam:
Olgi

Golo2021. szeptember 21. 20:05

Szeretettel gratulálok értékes versedhez, kedves János. Volt nekem roma barátnőm, de majd a mennyekben találkozunk
Radmila /14.♥/

kokakoma2021. szeptember 21. 19:43

Druszád!!!

MarcziM.Mathias2021. szeptember 21. 19:29

A múlthéten Hajdúszováton voltam egy roma családnál
vacsoravendégségben.
Csodálatos élmény volt. Nem győztem betelni a finomabbnál finomabb
ételekkel! Aztán zenés buli volt.
Régen éreztem magam vendégségben ilyen jól.
Ezúton is köszönöm nekik, és neked ezt a csodálatos verset!
Szívvel:
Mathias

VaradyEndre2021. szeptember 21. 19:14

Remek versedhez , szívvel gratulálok.
Üdvözlettel:Endre

barnajozsefne2021. szeptember 21. 18:58

Életversed remek, kedves János!
Gratulálok, Erzsi

feri572021. szeptember 21. 18:57

Remek igaz alkotásod tetszik János.
Szível gratulálok.
Feri

bakonyiili2021. szeptember 21. 18:54

Jó a lakoma, ha van bőven mit a fazékba tenni!
Nagyon színesen, részletesen mutattad be e népszokást.
Gratulálok soraidhoz sok szeretettel:Ili

B...yL...o2021. szeptember 21. 18:48

Hát én nem próbáltam ki, de nincs hiányérzetem. A varjúról többet tudok, egy osztálytársam vadászott rá, megfőzte, de nagyon rágós volt a húsa. Csak a levét lehetett megenni.
Jó étvágyat a szép vershez!
László

1-9-7-02021. szeptember 21. 18:42

Jól megsózták, borsozták,
vágtak rá paradicsomot, paprikát,
a kondért megrázták,
rotyogtatták, paprikát szórtak rá. óh meg is éheztem nagyszerű versed olvasva amihez szívvel szeretettel elismeréssel gratulálok Anikó

John-Bordas2021. szeptember 21. 18:12

János,mintha kiereznem versedbol hogy ez egy nagy élmény volt számodra,minden apró részletre kiterjedő figyelemmel irtad meg versedet, nagyszerű vers, szívvel gratulálok hozzá ölel János szeretettel

Zsuzsa03022021. szeptember 21. 18:09

Nagyszerű verset írtál.
Szívvel olvastam:
Zsuzsa

Az oldalon sütiket (cookie-kat) használunk egyes funkciók (úgy mint belépés vagy beállítások elmentése) biztosításához, valamint biztonsági okokból. Harmadik féltől származó sütiket használunk a megjelenő reklámok személyre szabása és statisztikai adatok gyűjtése érdekében. A sütikről részletes tájékoztató olvasható adatvédelmi tájékoztatónkban. A süti beállításokat lehetőség van személyre szabni ezen az oldalon vagy az "Elfogadom" gombra kattintva hozzájárulhatsz az összes süti használatához.Elfogadom