Szerző

Danyi Dénes Dezső

Életkor: 66 év
Népszerűség: 28 figyelő

Adatlap

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 209 alkalommal nézték meg.
Publikálás időpontja: 2019. október 8.

Megosztás

Szerzői jogok

A vers a szerző és a Poet.hu forrásként való megjelölésével, nonprofit céllal szabadon utánközölhető.

A vers átdolgozásához a szerző engedélye szükséges.

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Kedvencnek jelölték (14)

Keress pénzt online kérdések megválaszolásával! (x)

Danyi Dénes Dezső

Ősz, emlékezés

Föl sem ébresztett -
csak megcsókolt az ősz puhán!
Én még a nyáron hemperegtem
- e foszló gyapjúruhán,

s félálmomban, mintha hídra ültem volna,
hogy ráismerjek a sodródó habokra,
mert az emlékek folyása majdnem olyan,
mint egy párolgó, lassú, meleg folyam.

Emlékek jöttek - s korhadt gyökérdarabok,
amiket ébren a folyóaljra rakok,
de most, hogy álmodtam és megszűnt az erőm,
fölbukkantak sűrűn az őszi verőn`...

Ősz...
Emlékezés...
Két láthatatlan,
összekapcsolt láncszem...

A föld is álmodik -
avarba-süppedve gyermekként, puhán.
Föl sem ébreszti az ősz -
csak megcsókolja a homlokán!...

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!


Twilight2021. február 13. 14:17

Csodálatos verset írtál a kedvenc évszakomról, szívet hagyok érte és gratulálok!!

Jól írsz! Figyelőmbe vettelek.

Szeretettel üdv.:
Györgyi

DanyiDenesDezso(szerző)2020. október 18. 00:52

@S.MikoAgnes:

Se szeri, se száma az igazi tehetséggel megáldott embereknek a földön, akik közé – ha jól látom – Te is tartozol.

Úgyhogy kedves Ágica,
eszem-ág(icáj)ában sincs rád hallgatnom abban, hogy ne kíváncsiskodjak a Te, vagy mások szerzeményei felől, már csak azért se, mert a por a Teremtésmű legcsodálatosabb anyaga, hisz „abból lettünk, s azzá is leszünk” – a Szentírás szerint, és ezt még a legmegátalkodottabb materialisták se vonhatják kétségbe! Tehát az esetleges túlajnározásom helyett javasolnám keresztyény testvéri szeretettel az Örökkévaló Isten őszinte imádatát, aki velem ellentétben, egyedül érdemes erre a megtiszteltetésre, tökéletes lévén, nem hozzám hasonló halandó, ezért élek Vele függőségben, és szent, amiért is minden tisztelet Őt illeti.

Mi csak eszközök lehetünk fönséges kezében, akár zenét szerzünk, vagy bármit költünk, alkotunk nagy valószínűség szerint az Ő e világon kegyelmi ajándékként széthintett isteni intuícióiból…

Keresztyényi szeretettel, alkotótársad, Dénes

S.MikoAgnes2020. október 16. 16:37

A Jóisten igazi tehetséggel áldott meg!
Kérlek,soha ne olvass el egyetlen porban poroszkáló versikémet sem!
Számomra megtiszteltetés, ha Téged olvashatlak.
Szívvel:
Ági

DanyiDenesDezso(szerző)2020. augusztus 2. 05:38

@uzelmanjanos956:

Köszönöm János tetszésnyilvánításod,

de minden alkotásért adott gratuláció a Tényleges (Háttér-)Alkotót, vagyis a Teremtő Istent illeti meg lelkiismeretem szerint - még ha minket, embereket, Tőle független, isteni alkotóképességgel is ajándékozott meg (... érdemtelenül, és kegyelemből.)

Ez persze hatványozza a Teremtésműve értékét, hogy teremtményei is képesek újat és szépet teremteni, s már csak az a kérdés, hogy mutatunk-e kellő hálát érte nemcsak bűntől és haláltól való megszabadításáért a Krisztus által, hanem az idővel teljességre jutó örök-élet reménységünkért az Ő fenséges, királyi akaratából, az Ő fenséges, Király Fia eljövendő uralmában?!

Maradnék Kersztyény Testvéred az Egy Istenben és Egy Igaz Úr Jézus Krisztusban… mindhalálig, mint örökkévalóságig… Dénes

DanyiDenesDezso(szerző)2020. augusztus 2. 05:36

@kevelin:
Kedves Evelin!

Egy ilyen álmodozó, örök-ifjú hölgyet, mint Téged, - a Szeretnék írni c. vers íróját - nem csodálom, hogy mekkfogott szimbolikusan egy ilyen szintén álmodozó, örök-ifjú, elmúlásában újjászülető évszaknak, az ősznek e verses megjelenítése.

Mindez nagyon szép, miként Te is az VAGY, (vagy csak voltál?,) de ha egyik sem, majd LESZEL!... mert mulandó porrá-létünk után isteni származásunkhoz méltó, csodás örök-élettel ajándékoz meg minket, embereket, Teremtő Égi Atyánk, az Egy Élő Igaz Isten, a mi Urunk, Királyunk, a Bárány Jézus Krisztus által, a „Miatyánkban” imádkozott Országában… kivéve persze azokat, akik hallani sem akarnak erről.

- Imádkozzunk értük, hátha fölébrednek időben az ilyen földhözragadt, Sátántól belőtt, mély-kómában vegetáló, látszat-narkomán testvéreink!

További szép álmokat, valóságokat, és Istentől ígért, áldott karátokat kívánok megélt napjaid, s még előtted sorjázó éveid százainak drágakő-füzéreihez! Keresztyényi szeretettel, Dénes

uzelmanjanos9562020. július 31. 12:18

Szép versedhez gratulálok!János

kevelin2020. július 31. 06:46

Kedves Dènes! Mivel azonos helyen, egy tàrsaságban vagyunk,javaslom tegeződjünk. Versed nagyon tetszett,örülök,hogy rá találtam.Szívvel Kevelin.

Gaffer2020. július 1. 22:05

@DanyiDenesDezso:

Kedves Dénes!

Közel egyidősek vagyunk, ha lehet tegeződjünk.
Gyönyörűen írsz, gördülékeny formázott folyam a versed.
Tényleg csak örülni tudok Neked.

Szeretettel, Imre

DanyiDenesDezso(szerző)2020. július 1. 18:04

@ereri:

Kedves „Őszrajongó” Poet-Társnőm, Erika!

Nagy-szíves elismerését nagyon szívesen vettem, mert ahogy ráérzett e fiatalkori őszi költemény sugallmányára, hasonlóképpen látom én is kapcsolatunkat az isteni teremtésmű eme rejtelmes és bódítóan fájdalmas, mégis öröknek és ifjúnak maradó ’elmúlás-évszakához’, az őszhöz, amely évszak legföljebb azoknak ijesztő és taszító, akik nem bírnak megbékélni se önmagukkal, se Istennel, sem a halállal – pedig részévé tette azt Teremtő Égi Atyánk ritmikusan megújuló sorsunknak, - tehát szomorúságában és tragikusnak tűnő folyamatában is a föltámadásnak hordozója szimbolikusan és ténylegesen egyaránt…

Kívánom, napjai teljenek egészségben és magasrendű szellemi egyensúlyban, - amint erre való törekvése leszűrődik akaratos, szép verseiből is, - miként az Egy Örök Isten hozzánk, emberekhez viszonyuló, végtelen odaadása, amit értünk és csodálatos évszakainkért is tett, s tesz a mai napig, sőt, ígéretei szerint örök-időkre…

Viszont-szeretettel,és tisztelettel, Dénes

DanyiDenesDezso(szerző)2020. július 1. 17:58

@Gaffer:

Kedves - egyaránt Tartalom- és Formaművész Poet-társam - Imre!

Nagyon örülök, hogy elnyerte ifjúkori őszi versem a tetszését. Főoldalas verseit, blogjainak haikuit, szonettjeit olvasva énbennem is megerősítette azt a párnappal ezelőtti meggyőződését, hogy „minden ember költő”... Nem tudom, hallotta-e Einsteinnek azt a véleményét, hogy „minden ember zseni”, de ezt fokozta Ön is most.

- Ezek csodálatos fölfedezések, s bár egyiket se én tettem, hátborzongatóan szép kilátásokat rejt a tény, hogy csak föl kellene tárni felebarátjainkban szunnyadó képességeiket, s ellenségből rokonszenves sorstárssá, talán passzív gonoszokból aktivizált alkotókká válhatnának… - Tudom, erre sok idő, pénz, energia kellene… De hát van mindegyikből már rengeteg, sokaknak… csak talán rosszul fektetik/fektetjük be, s mintha önzők is lennénk… magunknak több dicsőséget várva, mint másnak és Istennek adva, - ezáltal szűk látókörűekké, végül (akár még mi is!) gonoszokká vedlünk – és az ördögi kör bezárul (rajtunk) is – mehet minden a lecsóba. Bezzeg a féleszű-félszívű versek itt maradnak helyettünk! - Kissé undorító! Mármint, hogy így történik évezredek óta, ahogy Goethe is MEKKdefiniálta:

„… ami szilárd, szellemmé oldva leng el
de a szellem műve megmarad szilárdul.”

- Csak ráfogjuk, hogy ez Isten akarata?… Ha tényleg igaz, akkor Ő vagy tehetségtelen/nem mindenható, vagy ’tesz mindenre’ – ahogy sokan állítják, - vagy Ő akar produkálni olyat, ami talán elképesztőbb, s persze jóval triviálisabb lesz örök-életűnek látszó verseinktől is! – Á! Bármelyik verzió nyer, Ő egyelőre hagyja, hadd törjük magunkat – mi, kis aktív penészfoltok a teremtés múltjának bepalackozott, érlelődő aszú-barlangjában, sőt, Szószólói szerint segít annak, aki kéri Tőle…

Én kérem (– másokkal együtt, s mások helyett is – mert részeredményeink szánalmasak,) legyen inkább győztes az Ő félig ismert?... félreismert?... megismerhetetlen?... de „anyagba öntött akarata”! Hisz hallottuk, olvastuk, talán tudjuk is, „az Ige testté lett”.

Addig is jó munkát, egészséget Önnek/Neked is! Dénes

ereri2020. június 28. 10:38

''Föl sem ébresztett -
csak megcsókolt az ősz puhán!''

''A föld is álmodik -
avarba-süppedve gyermekként, puhán.''

Kedves Dénes! Szépséges, ahogy ideidézted kedvenc évszakomat az őszt! Ilyenkor minden lelassul, fátyolossá lesz, magunkba fordulunk és átértékelünk. Remekül érzékeltetted ezt a hangulatot és tetszik a visszatérő ''puhán'' motívum! Hömpölygő gondolatfolyamod magával ragadott, mint olvasót. Kifejező és tartalmas vers, választékos szókészlettel! Gratulálok és nagy-nagy szívet hagyok mellette - szeretettel, tisztelettel: E. E.

Gaffer2020. június 26. 09:41

''mert az emlékek folyása majdnem olyan,
mint egy párolgó, lassú, meleg folyam.''
Nagyon tetszik...

Czirbela2020. április 30. 09:44

Nagy élmény volt olvasni. Nagyon szép költemény.
Örülök, hogy olvashattam.
Béla

DanyiDenesDezso(szerző)2020. február 18. 02:30

@Matyi87:
Drága Ifjú Barátom, Mátyás!
Boldoggá tettél azzal, hogy boldoggá tehettelek szerény őszi versemmel, amit 45 éve írtam 20 évesen, Tőled fiatalabb koromban 1975-ben. Ebből is látni, a költemények szépsége nem halványul, mint halandó íróiké, sőt, Istenhez hasonlóan, örökké is tarthatnak, hiszen ők is válhatnak mennyei származásúvá, hozzánk hasonlóan. Tehát paradox módon ebben utánoznunk kell saját jól sikerült alkotásainkat, hogy azok a belső értékeink, amiket Teremtőnktől kaptunk, - majd Neki elszámolandó Talentumként, - öregkorunkban, vagy halálunk után is ragyoghassanak, de nemcsak művészi műveink, hanem szépséges, igazságos, jóságos, sőt áldozatkész keresztyényi életünk megvalósítása, és emlékezete révén is, miként előttünk is fénylenek választott szentjeink, mártírjaink, példaképeink életútjai.
Viszonozni fogom kitüntető figyelmedet. Dénes

Matyi872020. február 15. 10:39

Kedves Dezső!
Ez egy nagyon szép természeti vers, minden sorát örömmel olvastam, nagyon szépen megírtad. Én, mint nagy erdőjáró, természetjáró, külön értéket tulajdonítok az ilyen alkotásoknak, mert áttudom látni azt a szépséget, amit az ember csak ott kint láthat-érezhet. Írásaidat figyelemmel kísérem mától.

Üdvözlettel:
Matyi

Törölt tag2019. október 12. 15:21

Törölt hozzászólás.

kicsikincsem2019. október 11. 12:09

Szívvel gratulálok kedves Dénes.
Ilona

DanyiDenesDezso(szerző)2019. október 10. 07:51

@Motta:
Tisztelt Kósa Gabriella! Drága Hölgy!

Köszönet
hogy észrevett!
- Nem, inkább így:
Köszönetem
hogy észrevett a neten!
... szép unokái közt, kiket fotóján látok.
- A kisgyerekektől mindig szájat tátok!
Nyáron született nekem is a második!
Remélem, költő lesz… ha meg nem hibásodik.
Öregapóként már én is letegezlek,
s versíró özvegyként viszont- fölfedezlek
ha nem ijeszt el, s nem okoz problémát
hogy elküldtem hálámul e zakkant kis poémát.
Üdvözöl szeretettel Dénes Dezső
bár az agyacskámban sok minden menő
dolog borzasztó kuszán áll
mint pogány Dionüszosz: névadó druszámnál.
Épp tegnap volt névnapom, - ha megünnepelném!
… s volt jó Jehovistaként - el nem napolnám!!...
- de csak a második föltámadásig!!!
Mert ott leszünk ám végső számadásig,
s koccintunk elvesztett, de visszanyert férjed
kedves körében, s ezt nem is kell, majd kérjed!
- Rendi hát e trendi?
Vagy csak én szeretném?... 1 kín-rímes ferengi?*
Adios!

lábjegyzet
ferengi: ázsiai (csúf)neve az európai fehér embernek

DanyiDenesDezso(szerző)2019. október 10. 07:34

@Angyalka73, @Motta, @gypodor,
@111111, @1-9-7-0 :

Moderátorok, poétatársak, verskedvelők!

Köszönet és válasz a Poet-os első költeményem megjelenéséért, olvasásáért, jelöléséért, hozzászólásaiért:

Köszönet Nektek, és

Köszönet Istennek minden szóért
értelmet, és érzelmet hordozóért
- mert ez a legtöbb, mit adhatunk egymásnak
kik Sátán alatt1 élünk, mint rosszsors- és kor-társak

míg betelik Jáhve2 akarata rajtunk s a mindenségen
csak Jézus lábnyomát kövessük e tenger szenvedésben3
mi kopárrá tarolná a termő, szép világot
ha nem plántálnánk bele még több vers-virágot!…

Alkossunk hát, költők, megszállott szó-kertészek
mert ha tespedünk, szétfoszt mindent az enyészet
hisz „Isten az Ige”4 is, kit Teremtőnktől kaptunk5
s már mi is azzá váltunk, - ha Krisztusként: akartunk!6

**********

/… Bocsássatok meg ezért a slampos rögtönzésért – amiben lehet, hogy rossz (vagy jó?) szokásom szerint elvetettem kissé a sulykot, - de nem énem a világi, felszínes jópofizás… bár elviselem, mint személyiségi jogot/kényszermegoldást – csak ne várjuk mástól is azt, amit magunktól, mert akkor egyszínűvé válhat e csodás, tarka élet, ( - az más kérdés, mivé lett?) amit az ISTEN talált ki, - s persze mi, emberek… mikor ŐT követjük: Na, kik vagyunk? – Találd ki!... (A megfejtést talán Ti is így ismeritek, ahogy 1 Mózes 1:27, és a Zsoltár 82:6-8 versei írják.)/

Számozott lábjegyzet
1: „Tudjuk, hogy… az egész világ a gonoszságban vesztegel.” (1 János 5:19/b, Károly ford.)
2: „…az én Jehova nevemen…” (2 Mózes 6:3, Károly ford.), „…szenteltessék meg a te neved” (Máté 6:9/c, Károly ford.)
(Akiknek még idegenül hat az Atyaisten héber személyneve, mert csak a keresztény „Jóisten”-ként, vagy a 3. századtól törvényerővel világiasított „Szentháromság” első személyeként: az Atya-ként ismerte, esetleg pogány népek Nap-isten neveit használja Legfölségesebbként, tudnia kell, hogy a Megváltó (héberül Messiás, görögül Krisztus/felkent) héberből görögösített „Jézus” neve is, a Jeosous, ebből származik: Jahosua/Joshua, jelentése: JHVH/Jahova/Jahve a Megmentés. A zsidó-keresztény Bibliában többször szerepel a később Jézusként ismert, Emberfiává lett „egyetlen nemzett Isten-Fiú úgy, mint JHVH, mert Ő volt mindig Istenatyja teljes jogú, legfőbb küldöttje a többi angyal fölött, a testi Izrael, s később a kereszténység: a szellemi Izrael számára is, - az Isten Jelenlétének Angyala, aki maga is Isten, de aki mindig alárendelte magát Istenének, s egyben az emberiség Istenének is, az Atyának. (Vesd össze: Zsoltár 82:1, és ugyanennek a zsoltárnak a fentebb idézett 6-8 verseivel!)

Az „Izrael”-lel nem rokonszenvezőknek annyit, hogy a szó jelentése „Istennel harcoló”, amit ma is használunk a testi zsidóságra éppúgy, mint a szellemire a Szentírás alapján, függetlenül attól, hogy ezt ki milyen mélységben éli meg. Mivel a judaizmus/zsidóvallás nem térítő jellegű, a kereszténység viszont igen, ( a 3. Ábrahámita vallással, az iszlámmal együtt, de nem egyetértésben!), ezért volt merszem eme arcátlannak tűnő arcoskodásra e köszönet-válasz képében, no meg azért, mert 64 évesen, 54 éves, többféle keresztényi múlttal totál meggyőződésem, amit József Attilánk által jelentett ki az IHLET a Nem én kiáltok - című isteni versében, hogy „hiába fürösztöm önmagamban, csak másban moshatom meg arcomat”, - ami törvényes keretek között hab a tortán, hát még ha az Isten saját Arcát ajánlja föl a tökéletlen emberiségnek Tökéletes Tükörképe, Fia, Urunk Jézus Krisztus személyében/arcában a végső megtisztulásra!...Fölfoghatatlan, bődületes kegyelem! Ám erről mindenki maga győződjön meg, mert Lao-ce kínai bölcs szerint is A tanítók kinyitnak ugyan ajtót, de bemenni Neked kell rajta./
3: „…Krisztus is szenvedett,… az ő nyomdokait kövessétek!” (1 Péter 2:21, Károly ford.)
4: „…és Isten volt az Ige” (János 1:1/c, Ökumenikus ford.)
5: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (János 3:16, Ökumenikus ford.)
6: „Jézus így válaszolt: … Nekünk annak cselekedeteit kell végeznünk, aki elküldött engem” (János 9:3/a, 4/a, Ökumenikus ford.)

1-9-7-02019. október 9. 17:36

Csodálatos szép természet versedhez szívvel szeretettel elismeréssel gratulálok Anikó

1111112019. október 9. 14:10

''A föld is álmodik -
avarba-süppedve gyermekként, puhán.
Föl sem ébreszti az ősz -
csak megcsókolja a homlokán!...''
Láttató, szép verssel jöttél közénk, szívesen olvastalak. Piroska

gypodor2019. október 9. 07:05

Tetszik
Szeretettel olvastalak
Gratulálok
Gyuri

Motta2019. október 8. 19:37

Szép ez az ősz.
Szívvel olvastalak
Motta

Angyalka732019. október 8. 14:03

Első szívvel és szeretettel gratulálok versedhez.
Figyelőmmel szeretnélek követni.
Üdvözlettel Melinda

Az oldalon sütiket (cookie-kat) használunk egyes funkciók (úgy mint belépés vagy beállítások elmentése) biztosításához, valamint biztonsági okokból. Harmadik féltől származó sütiket használunk a megjelenő reklámok személyre szabása és statisztikai adatok gyűjtése érdekében. A sütikről részletes tájékoztató olvasható adatvédelmi tájékoztatónkban. A süti beállításokat lehetőség van személyre szabni ezen az oldalon vagy az "Elfogadom" gombra kattintva hozzájárulhatsz az összes süti használatához.Elfogadom