Szerző
Kolev András

Kolev András

Életkor: 50 év
Népszerűség: 166 figyelő

Adatlap

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 611 alkalommal nézték meg.
Publikálás időpontja: 2016. június 24.

Megosztás

Szerzői jogok

A vers utánközlése vagy átdolgozása csak a szerző engedélyével lehetséges.

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Kedvencnek jelölték (33)

Kolev András

A bestia

A lépcsőt más emelte, ő csak egyre mászott,
s titkolta gondosan vicsorgó fogsorát.
Az ég felé köpött, szórt szitkot, mérget, átkot,
s a bűneit fényes szelekben mosta át.

Az ökle pusztított, s vérben fürdött a sarló,
szavára csontokat tördelt a kalapács.
Mert őt szolgálta mind, ki aljas volt és gyarló,
bújtatta gyermekét az asszony és az ács.

Markában sírt a múlt, s lángolt körötte minden,
vigyorgott gúnyosan, s üvöltött: én, az Isten!
S kitépett szívekből kovácsolt csillagot.

Szeretni nem tudott, eltelt a gyűlölettel,
hol árnyékot vetett, világnyi fény veszett el,
s amerre járt, vöröslő foltokat hagyott.

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!


Törölt tag2017. március 11. 22:19

Törölt hozzászólás.

Andrasirkafirka(szerző)2016. szeptember 4. 15:41

@jusziko: Kedves Jusziko! Örülök, hogy itt is jártál! Én inkább csak egy izmusra gondoltam ebben a versemben. Barátsággal, András

jusziko2016. augusztus 30. 17:01

Nem tudom eldönteni, hogy vallások vagy izmusok bestialitásáról szól, gyanítom mindről. És bestiálisan jól!

Andrasirkafirka(szerző)2016. július 3. 13:05

@gypodor: Köszönöm, hogy olvastál, kedves Gyuri! Egyetértek veled abban, hogy sok minden másnak indul, ami aztán végül is lesz belőle! Sajnos, ami az ember kezébe kerül, az egy idő után elromlik!

Andrasirkafirka(szerző)2016. július 3. 08:43

@mesterem_:
Volt már olyan a történelem folyamán, hogy valaki vicsorgatta a fogait, gondolom, az összeset, hiszen legjobb tudomásom szerint senki se sem képes külön-külön mozgatni azokat. Ebből következik, hogy tulajdonképpen, mondhatni a fogsorát vicsorgatta.

A titkolta gondosan és a gondosan titkolta közti különbséget nem érzem olyan jelentőségűnek, hogy az általad javasolt változatot, amely a köznyelvben valóban gyakoribb, feltétlenül alkalmazni szándékozzak. Már csak azért sem, mert azon nézeteket vallom, hogy a szonett egyik feltétele többek között az, hogy jambikus dominanciájú sorokból álljon, -erre tudatosan törekszem is - és ennek tekintetében, egy gondosan titkolta kezdetű sor nem megfelelő.
A sorral azt akartam kifejezni, hogy valaki nagy gondot fordít arra, hogy az általa elkövetett negatív cselekedetet eltitkolja. Ennek tükrében úgy érzem, hogy a gondosan szó nem felesleges.

Az aljas és a gyarló melléknevek között érzek néminemű halvány különbséget, viszont nem vállalkoznék rá, hogy közöttük erősorrendet állítsak fel.

Az asszony és az ács gyermeke, Jézus.
A sor pedig azt igyekezett kifejezni, hogy voltak olyan idők, amikor nem volt feltétlen előny, ha valaki nyíltan gyakorolta a vallást.

A szeretet képességének a hiányát semmiképpen sem nevezném enyhe valaminek, sőt...

Hogy érthetőnek gondolod a verset, annak felettébb örülök, de hogy könnyed lenne, avval nem értek egyet.

Szintén örömmel tölt el, hogy a versszak végi utolsó sorokat jónak nevezed, bár az ''ácsos'' sor, melyet fentebb megkérdőjelezel, szintén ebbe a csoportba tartozik.

mesterem_2016. július 2. 16:15

Ezt a hozzászólást a szerzője törölte.

gypodor2016. július 1. 19:14

Sokféle kornak sokféle bestiája járta végig már a világot s benne kis hazánkat.
Sőt, bestiákat nevelgetünk keblünkön, s már érezzük karmaikat, bár néha még dorombolnak nyugtatásként. Mi több, a hit, a vallás nevében keresztes bestiák gyilkoltak évszázadokon át... Nem tudjuk, hol a határvonal a valódi
és a vélt ateizmus között. Ateista is hisz valamiben... ha nem is térdel faragott szobrok elé... vagy hajlong Mekka irányában...
Jó a versed, de az a világ is telve indult hittel, lángolással...
Szívet hagyva olvastalak.
Gyuri

Andrasirkafirka(szerző)2016. június 30. 08:36

@zelgitta1: Kedves Brigitta! Nagyon szépen köszönöm a gratulációdat! Szerintem is egyértelmű, hogy miről (kiről) szól a vers, Te is jól látod! Kuriózum ide, vagy oda, nem biztos, hogy jó a szonett forma.... de itt most már így marad!

h.gabor2016. június 29. 11:30

:))

Andrasirkafirka(szerző)2016. június 27. 00:25

@KovacsGabi: Kedves Gabi! Nagyon örülök neki, hogy végül is mégiscsak hozzászóltál a vershez! Külön köszönöm azt, hogy ezt tetted azért, mert véleményed szerint jó a vers!
Tőled függetlenül, már hozzászólásod előtt, Elise-nek adott válaszomban kifejtettem, hogy nem állt szándékomban a tisztességes ateisták széles táborát megbántanom! Sajnálom, ha a címkézéssel mégis ennek látszatát értem el. Nyilván, ha a rendszerben találok olyan címkét, hogy önkényuralom, politika, diktatúra, akkor azok közül választottam volna inkább...
Versemben tudatos koncepciónak köszönhetően a gonosz, a bestia, bár tudjuk kiről van szó, nem ölt alakot. Versemet egy rendszerről szándékoztam írni, és nem egy vagy több személyről, és nem is annak függvényében, hogy egy vagy több személy mennyire felelős annak megvalósulásáért, pusztító hatásának teret nyeréséért, holott akár erre is lehetett volna okom, hiszem minden egyes elmélet gyakorlattá tételéhez szükségeltetik az ember. Mélyebben, mint ahogyan abba se, hogy hány hívő kommunista járt templomba nem mennék bele, bár tudnék, lehetne, de nem tartozik szorosan a vershez, mint sok más egyéb sem, amiket elmondhatnék.
Szóval, vissza a kategóriához! Mint mondtam, szerintem sem a legszerencsésebb választás, de lévén, hogy a versben három ''jelenet'' is: az égre köpés, a Gyermek bujtatása, és az önmagunkat Istenné való kikiáltása is könnyedén kapcsolható hozzá, nem is a legszerencsétlenebb. Ráadásul, bár ezt senki nem tudhatja, a vers ötletének felvetődése egy olyan regénynek az olvasásának köszönhető, amelyben 1956 nyarán egy felszentelés előtt álló papnövendék ''vendégeskedik'' az Andrássy út 60-ban, (akkor sztálin út)!
Köszönöm a figyelmedet, András

stapi2016. június 26. 19:43

Ezt a hozzászólást a szerzője törölte.

KovacsGabi2016. június 26. 13:55

Először inkább nem akartam hozzászólni, de túl jó ez a vers ahhoz, hogy ne adjak érte szívet. Az ''ateizmus'' kategóriája viszont nekem sem tetszik. Én ismertem templomba járó, hívő kommunistákat, de ismertem olyan hívőket is, akik vizet prédikáltak és bort ittak közben.. szerintem nem attól tisztességes, vagy tisztességtelen valaki, hogy kiben, vagy miben hisz, hanem attól, hogy mennyire ember, vagy embertelen a legnehezebb, embert próbáló
időkben.
Szívvel:
Gabi

zelgitta12016. június 26. 13:41

Kedves András,
a te bestiâd egyértelmüen a kommunizmus a sarló, kalapâcs szimbólumával, nem is értem a sok spekulâciót alább...S hogy szonettben '' énekelted'' meg a gonoszt, az kuriózum, legalâbbis amennyire én az ismereteim alapján meg tudom ítélni.
A kiemelés megérdemelt, örülök neki. ( Egyébként ez hogy müködik? )

Szìvvel és barâtsâggal gratulâlok,
B.

zelgitta12016. június 26. 13:35

Ezt a hozzászólást a szerzője törölte.

Gmeindlmargitka2016. június 26. 12:29

@Andrasirkafirka:
Kedves András!
Természetesen nem szerettem volna vitába bocsátkozni veled én csak azt írtam le, amit remek versed kapcsán éreztem.
A fontos, hogy te sem és én sem tudunk megbékélni az ilyen vagy olyan köntösbe bújtatott bestiákkal!
További szép napot kívánok és sok szép verset várok még tőled!

Andrasirkafirka(szerző)2016. június 26. 11:02

@Gmeindlmargitka: Kedves Margó! Nagyon szépen köszönöm a gratulációdat! Nem áll szándékomban vitatni azt, amit a vallással kapcsolatban írtál, mint ahogyan szerintem az is vitathatatlan, hogy az idők kezdete óta nagyon sok bestia élt és uralkodott már ezen a Földön. Én egyik között sem tudok és nem is akarok különbséget tenni. Ellenben úgy látom, hogy egyik másik bestiát olykor olykor bizonyos körök, bizonyos érdekek végett igyekeznek nem oly nagyon bestiának láttatni, más, valótlan, megszépített köntösbe bújtatni, vagy netán sunnyogva hallgatni róla . Evvel nem tudok megbékélni, mert elfogadhatatlannak tartom. Talán valami ilyesféle okai lehetnek annak, hogy most éppen arról a bestiáról írtam, akiről...

Andrasirkafirka(szerző)2016. június 26. 10:53

@keva526: Örülök, ha így gondolod, köszönöm szépen!

Andrasirkafirka(szerző)2016. június 26. 10:52

@antalsara: Nagyon szépen köszönöm a méltató szavakat! Örülök, hogy itt jártál! András

Andrasirkafirka(szerző)2016. június 26. 10:52

@kuruczjudit: Nagyon szépen köszönöm!

Andrasirkafirka(szerző)2016. június 26. 10:51

@Hespera: Nagyon szépen köszönöm a gratulációdat! András

Andrasirkafirka(szerző)2016. június 26. 10:51

@gosivali: Örülök, ha így látod! Én csak reménykedni tudtam benne, hogy jól döntök!

Andrasirkafirka(szerző)2016. június 26. 10:44

@Elise: Kedves Elise! A kategorizálással mindig is hadilábon álltam, ezt elismerem, és azt is hogy az ateizmus megjelelőlese e versnél, nem a legtökéletesebb választás. A rendszer által feldobott lehetőségek közül ezt találtam leginkább közelállónak, mikor a vers beküldésre került. Még nem vettem a fáradtságot, hogy utána nézzek annak, hogyan lehetséges olyan kategóriát adni egy versnek, amely nincs a javasoltak között. Lehet, kellene fáradoznom egy kicsit.
Nyílt titok, hogy ki is az én bestiám, és mint tudjuk, annak az ateizmus az egyik tulajdonsága a sok másik között.
Való igaz, hogy az ateizmus önmagában nem bestiális bűn. Mint ahogyan én úgy gondolom, a fanatizmus sem. ( 13 éves korom óta, ha csak tehetem, ott vagyok egy magyar futball csapat minden mérkőzésén, fanatikusan rajongók értük, de mind emellett sohasem voltam részese, a szintén fanatikusok által megalkotott futballhuliganizmusnak. Nem törtem-zúztam, nem verekedtem.....)
Egy szónak is száz a vége, ha valakinek mea culpáznia kell, az én vagyok a könnyelműen kiosztott kategória címkéért!
Mindemellett örülök, hogy olvastad a versed, és az elnyerte tetszésedet! Köszönöm a figyelmedet, András

Gmeindlmargitka2016. június 26. 10:36

Kedves András!
Azt, hogy versed kiemelt lett szívből üdvözlöm!
Ha végig nézzük a törtélem háborúit, nagy részük a vallásból fakad.
A mai napok véres eseményeit is a vallás és a vallási fanatizmus okozza.Ezen túlmenően a ''bestia''még sok mást is megtestesít az én olvasatomban. Akár nevekkel lehetne helyettesíteni !Magát a verset olvasva, ha nem lenne ott a neved régi forradalmár költők is írhatták volna. Ezt én így látom.
Szívvel gratulálok. Margó

Nagyon jól és érthetően foglaltad versbe

Andrasirkafirka(szerző)2016. június 26. 10:30

@stapi: Nagyon szépen köszönöm! Hálás vagyok a véleményedért! András

Andrasirkafirka(szerző)2016. június 26. 10:29

@111111: Köszönöm szépen! Igazán megtisztelsz! András

Andrasirkafirka(szerző)2016. június 26. 10:29

@tzoldav: Nagyon szépen köszönöm!

Andrasirkafirka(szerző)2016. június 26. 10:29

@Kicsikinga: Nagyon szépen köszönöm újfent a megható szavaidat! Szeretettel, András

Andrasirkafirka(szerző)2016. június 26. 10:28

@Rozella: Igazad van, sajnos tényleg van legalább vagy öt másikra való tartalom is benne. Bár ne lenne, akkor biztosan jobb lenne ez a világ! Örülök, hogy itt jártál, András

Andrasirkafirka(szerző)2016. június 26. 10:26

@rojamsomat: Nagyon szépen köszönöm a dicsérő szavakat!

Andrasirkafirka(szerző)2016. június 26. 10:26

@amalina: Nagyon szépen köszönöm!

Andrasirkafirka(szerző)2016. június 26. 10:26

@szilgyi: Igen, ma sem könnyű, de ez nem mentség semmire! Örülök, hogy itt jártál, András

Andrasirkafirka(szerző)2016. június 26. 10:23

@Sida: Így van Klári, sajnos elég rendesen össze van vérezve a Föld!

Andrasirkafirka(szerző)2016. június 26. 10:22

@Eddi: Nagyon szépen köszönöm!

keva5262016. június 26. 08:34

Szenzációs!!!!!
Szívvel, Éva

antalsara2016. június 26. 07:23

Fantasztikus versedet döbbenettel olvastam! Véresen komoly és igaz és brilliáns! Gratulálok!😍❤

kuruczjudit2016. június 26. 06:52

Remek vers,mint mindig!Szívből gratulálok!

Hespera2016. június 25. 23:29

GRATULÁLOK! Tartalmilag, formailag egyaránt megmunkált, kitűnő vers.

gosivali2016. június 25. 21:33

@Andrasirkafirka: Szerintem jól döntöttél. Az ellentétnek tűnő hatás a forma és a tartalom között ez esetben erősít, hangsúlyosabbá tesz.

Elise2016. június 25. 21:09

Nagy erejű a versed (szonetted)! A bestia, a véres kezű szörny valóban ilyen. Azonban én az ateizmus címkével nem értek egyet. Sokkal inkább illik rá a fanatizmus. Az ateista istentagadó, attól még, hogy nem hisz istenbe, még nem bestia (bár lehet, ha fanatikus). Viszont Isten nevében a hívők, egyházak is követtek el véres erőszakokat, megszámlálhatatlanul. Szóval nekem csak a címke nem passzol, a vers tökéletes! Bocs a hosszú kitérőért, de én, mondhatni ateista, nem értek vele egyet. Mea culpa :)
A versed viszont nagy szívet érdemel!
Elise

stapi2016. június 25. 21:03

Kedves András, versedet kiemelkedően jónak tartom. Gratulálok!

1111112016. június 25. 20:22

Elementáris erejű alkotás, szívvel: Piroska

tzoldav2016. június 25. 13:30

nagyon jó vers, gratulálok

Kicsikinga2016. június 25. 11:48

Ugye, nem haragszol, de az én szívem már megint könnyezik, mert olyan erővel ért hozzá a mesterműved, hogy szavam is elakadt.

Rozella2016. június 25. 09:43

Az ilyen ártó istenekkel/ isten-emberekkel tele volt/van a világ.. Nagyon tömény a versed, de remek. Öt másikra való tartalom van még benne..
Gratulálok! Róza

rojamsomat2016. június 25. 06:39

Nagyszerű sorok kiemelkedő vers!!
Gratulálok!!
Szívvel,,,Tamás

amalina2016. június 24. 20:24

Nagyon jó és elgondolkodtató versedhez szívvel gratulálok!:
éva

szilgyi2016. június 24. 18:17

Nehéz történelmi időt ölel a vers, de valljuk be talán ma sem sokkal könnyebb!
Az isteni erő pedig tényleg bennünk van!
♡Terike

Sida2016. június 24. 18:04

A fanatizmus mindent tönkre tesz.
A keresztes háborúk, a máglyák, az inkvizíció a hit nevében, aztán a gulágok, a megsemmisítő táborok szintén bevérezték a Földet.

Eddi2016. június 24. 16:41

Lenyűgöző írás kedves András, szívvel gratulálok alkotásodhoz. Eddi.

Andrasirkafirka(szerző)2016. június 24. 15:26

@vargaistvanneel: Nagyon szépen köszönöm!

Andrasirkafirka(szerző)2016. június 24. 15:26

@filo-csibi: Kedves Ilike! Nagyon szépen köszönöm!

Andrasirkafirka(szerző)2016. június 24. 15:26

@gosivali: Valóban különös, igazad van. Magam is gondolkodtam, mert nem feltétlenül a szonett forma a legmegfelelőbb, de végül is pont azért döntöttem mellette, hogy az esetleges indulataimat kordában tartsa. Köszönöm, hogy itt jártál! András

Andrasirkafirka(szerző)2016. június 24. 15:20

@e.hajna: Köszönöm szépen! Örülök, hogy erre jártál!

Andrasirkafirka(szerző)2016. június 24. 15:20

@bakonyiili: Nagyon szépen köszönöm!

Andrasirkafirka(szerző)2016. június 24. 15:20

@Zsoltii: Nagyon szépen köszönöm!

Andrasirkafirka(szerző)2016. június 24. 15:19

@keramonika: Kedves Mónika! Köszönöm megtisztelő figyelmedet, értő elemzésedet. Igen a szituáció talán megengedné a kisbetűvel való írást, de én se szoktam úgy, és most is ösztönösen naggyal írtam! Nagyon sok minden történt a történelem folyamán, amit normális emberi ésszel nehéz felfogni, és amelyek után joggal kérdezhetnénk meg, hogy mit látott mind a közben az Isten... És valóban egy érdekes vers, akár szonett is születhetne belőle. Gondolkodom!

Andrasirkafirka(szerző)2016. június 24. 14:59

@dr.vegha: Köszönöm Attila! Előbb volt a vers, aztán kerestem hozzá kategóriát, nem volt könnyű.... mint, ahogyan Te is észrevetted! A kikandikáló lényeg a lényeg!

vargaistvanneel2016. június 24. 14:53

Minden elismerésem András! Szívvel, szeretettel gratulálok! Erzsi

Szeretni nem tudott, eltelt a gyűlölettel,
hol árnyékot vetett, világnyi fény veszett el,
s amerre járt, vöröslő foltokat hagyott.

filo-csibi2016. június 24. 14:44

Elementáris, erősen ható, nagy vers. Az ateizmust költői eszközökkel,
finoman, de egyértelműen remek szonettbe foglaltad.
Nagy szíves gratulációm: Ilike

gosivali2016. június 24. 14:24

Erősen ható, jó vers. Különös- vagy inkább különleges, hogy a témát szonett formában dolgoztad fel.

e.hajna2016. június 24. 13:53

Gondolatébresztő, súlyos vers! Gratulálok!

bakonyiili2016. június 24. 12:57

Nagyon kemény sokatmondó sorok! Kiválóan szerkesztve, művészien
megalkotva.
Gratulálok elgondolkodtató versedhez: Ili

Zsoltii2016. június 24. 12:48

Elképesztő jó!

keramonika2016. június 24. 12:35

Kedves András!

A kommunizmus jelképei köszönnek a versedben.
Az ateizmus, a sátán zseniális angyali kegyetlensége nagyon szemlétes a szonettben.
Szinte megfagyasztott:
''Markában sírt a múlt, s lángolt körötte minden,
vigyorgott gúnyosan, s üvöltött: én, az Isten!'' ördögi üvöltés...
Lehet gyakorolni, hogy kell használni a szeretet pajzsát...
Bár én még nem írtam le az Isten szót kis kezdőbetűvel, de itt talán így tenném...
Megérdemlene egy szonettet -tőled, aki ennek a műfajnak fantasztikus mestere- hogy mit látott eközben Isten...
Gratulálok: Monika

dr.vegha2016. június 24. 11:37

Kedves András!
Örülök, hogy elsőre el tudtam kapni a versedet...A kategóriát nehéz volt szerintem megjelölni, mert versed csak közvetve szól az ateizmusról..
De nagyon szépen bebugyoláltad versed igazi mondandóját, de azért ki-kikandikál a lényeg!
Szívvel, barátsággal,
Attila

Elfogadom

Az oldalon harmadik féltől származó cookie-kat (sütiket) használunk a megjelenő reklámok személyre szabása és statisztikai adatok gyűjtése érdekében. Az oldal használatával elfogadod a cookie-k alkalmazását. Több információ