Gyakran Ismételt Kérdések

Regisztrált felhasználónévvel kapcsolatos kérdések

Nem tudok belépni. Mit csináljak?
Beléptem, de eltűnt minden versem. Mi történt?
Hogyan tudom megváltoztatni a nevemet?
Hogyan tudom megváltoztatni az e-mail címemet?
Hogyan tudom törölni a regisztrációmat?
Hogyan kérhetem más regisztrációjának törlését?

Vers beküldésével kapcsolatos kérdések

Hogyan kell verset beküldeni?
Mikor fog felkerülni a vers, amit beküldtem?
Hogy lehet, hogy másnak több verse is felkerül, míg az enyém még mindig várakozik?
Hogyan módosíthatok az elbírálásra váró versemen?
Hogyan jelenhet meg a versem soron kívül?
Miért kell várnom, ha a moderátorok már elfogadták a versemet?
Miért került a versem a főmoderátorhoz?
Miért nem került fel a vers, amit beküldtem?
Nem került fel a versem/törölve lett a hozzászólásom. Nem sérti ez a szólásszabadságomat, a véleménynyilvánítási szabadságomat, a költői szabadságomat vagy a szerzői jogomat?
Nem került fel a versem, pedig szerintem nem szabálysértő. Mit tegyek?
Mi számít politikai tartalomnak?
Miért változtattak a moderátorok a versemen?
Mit csináljak, ha helyesírási hiba miatt nem engedi a rendszer beküldeni a versemet?
Hogyan tudom ellenőrizni a versem helyesírását?
Honnan tudjam, hogy hova kell vesszőt rakni a versemben?
Hogyan kell az "e" szócskát használni?
Nem tudok ékezeteket írni. Mit csináljak?
Miért nem lehet 18 éven felülieknek szóló verset beküldeni?
Hogyan működik az Erotika kategória?
Hány verset küldhetek be az oldalra?
Milyen sorrendben kerülnek fel a beküldött versek?

Publikált versekkel kapcsolatos kérdések

Hogyan tudok változtatni a már fenn lévő versemen?
Hogyan tudom törölni a már fenn lévő versemet?
Ellopták a versemet! Mit csináljak?
Hogyan kerülhet a művem a kiemelt versek közé?
Mit csináljak, hogy többen olvassák a versemet?

Az oldal funkcióival kapcsolatos kérdések

Mi az a figyelő?
Hogyan kaphatok értesítést a verseimhez érkezett hozzászólásokról?
Hogyan működik a kedvencnek jelölés?
Hogyan működik a letiltás?
Le lett tiltva a hozzászólási jogom. Most mi lesz?
Mik azok a címkék, és hogyan működnek?
Hogyan törölhetem a hozzászólásomat?
Hogyan működik a megosztás?
Mi alapján van a toplista kiszámítva?
Milyen képet tölthetek fel az adatlapomra/blogomra?

Hibaelhárítás

Miért nem stimmelnek a számok, ha ki vagyok jelentkezve?
Hova lettek a kedvencnek jelöléseim/hozzászólásaim/figyelőim?
Miért nem szerepel a nevem a szerzők listájában?
Miért nem tudok új képet feltölteni az adatlapomra?
Miért nem jelenik meg a fotóm a verseim oldalán?

Egyéb

Hogyan tudok segíteni a Poetnek?
Hogyan írjak jobb verseket?
Mi a Poet álláspontja a szerzői jogsértésekről?
Javaslatom vagy kritikám lenne. Mit tegyek?
Felhasználhatom az oldalon lévő verseket a saját honlapomon?
Készíthetek átdolgozást az oldalon lévő versekből?
Nem találtam meg a kérdésem a GyIK-ban!

Regisztrált felhasználónévvel kapcsolatos kérdések

Nem tudok belépni. Mit csináljak?

Gyors válasz: Használd az elfelejtett jelszó funkciót!

Bővebben: Ha elfelejtetted a jelszavadat, használd az elfelejtett jelszó funkciónkat! Amennyiben a felhasználónevedre sem emlékszel, az e-mail címedet is megadhatod helyette. A felhasználónevedet megtudhatod úgy is, ha a verseid listájának vagy egy publikált versednek az oldalán az "Adatlap" menüpontot választod. Az adatlap tetején vastagon kiemelve olvasható a felhasználóneved. Ha így sem sikerül belépned, írj a koordinátornak, mellékelve minél több olyan információt, amiről csak te tudhatsz (regisztrált e-mail cím, internet szolgáltatód neve, kiket követsz az oldalon, mit állítottál be a Figyelődben)! Ha tudod, mindenképp mellékeld a felhasználónevedet is, mert ez segít a gyorsabb ügyintézésben.

Beléptem, de eltűnt minden versem. Mi történt?

Gyors válasz: Valószínűleg több néven regisztráltál, és nem azzal léptél be, amelyikkel a verseidet feltöltötted.

Bővebben: A jelenség legvalószínűbb oka, hogy több néven is regisztráltál, és nem azzal a felhasználónévvel léptél be, amelyik alatt a verseid találhatóak. Keresd meg a teljes neved alapján az oldalunkon a verseinket, és az "Adatlap" link segítségével nézd meg, hogy milyen felhasználónéven vannak feltöltve. Használd az itt lévő felhasználónevet a belépéshez. Kérlek, ügyelj arra, hogy a Poet szabályzata tiltja a többszörös regisztráció alatti publikálást!

Hogyan tudom megváltoztatni a nevemet?

Gyors válasz: a név cseréjét a főmoderátortól kérheted.

Bővebben: Akár a felhasználónevet, akár a verseknél megjelenő nevet szeretnéd megváltoztatni, a főmoderátortól kérheted a változtatást. Felhasználónév cseréje esetén az új névben csak számok, ékezet nélküli betűk, pont, kötőjel vagy alulvonal szerepelhet.

Bár a nevedet lehetőség van megváltoztatni, az új néven a régi követőid nem biztos, hogy fel fognak ismerni, ezért a versed olvasottsága csökkenhet. Alapbeállításként a régi névről automatikusan az új nevedre továbbítjuk a látogatókat, ha ezt nem szeretnéd, azt külön kérned kell. Fontos tudni, hogy az utóbbi megoldás a verseid olvasottságának jelentős csökkenésével járhat, hiszen megváltozik a verseid listájának (vagy az adatlapodnak) az elérhetősége, így elveszíted azokat a látogatókat, akik eddig a keresőkből, vagy egy nevedre mutató linkről érkeztek hozzád.

Ha a fentiek ellenére mégis szeretnéd cserélni valamelyik nevedet, kérlek, hogy a keresőnk segítségével ellenőrizd, hogy az általad választott új név nem foglalt-e, és ha szabad, a főmoderátortól kérd a neved megváltoztatását! Kérünk, minden esetben jelöld meg, hogy mi a jelenlegi felhasználóneved, és hogy a verseknél megjelenő nevet vagy a felhasználónevet szeretnéd módosítani. Felhasználónév cseréje esetén az új névben csak számok, ékezet nélküli betűk, pont, kötőjel vagy alulvonal szerepelhet.

Hogyan tudom megváltoztatni az e-mail címemet?

Gyors válasz: a Beállításoknál van erre lehetőség.

Bővebben: Az e-mail címedet a Beállítások menüpont Beállítások fülén tudod megváltoztatni. A változtatás az új e-mail címed ellenőrzése után fog megtörténni, és szükséged lesz hozzá a jelszavadra is.

Hogyan tudom törölni a regisztrációmat?

Gyors válasz: Itt.

Bővebben: Amennyiben törölni szeretnéd a regisztrációdat, bejelentkezés után ezen az oldalon teheted meg azt. Kérlek, vedd figyelembe, hogy regisztrációd törlésével az összes versedet is törölnöd kell. A törölt felhasználónevek a továbbiakban nem regisztrálhatóak. A törölt tartalmat visszaállítani nem áll módunkban, ezért ha a törlés után meggondolod magad, más néven újra kell regisztrálnod az oldalra, és a verseidet újra be kell küldened.

Amennyiben szeretnéd az oldalt itt hagyni, azt megteheted a felhasználóneved törlése nélkül is. Ha nem szeretnéd, hogy a valódi nevedre meg lehessen találni a keresőkben, törlés helyett kérheted a verseknél megjelenő név megváltoztatását is.

Az Internet jellegéből adódóan a törölt tartalmak továbbra is fennmaradhatnak a Poet.hu-tól független keresőkben, archívumokban, illetve tőlünk tartalmat átvevő oldalakon. A Poet.hu ezekkel az oldalakkal semmilyen kapcsolatban nem áll, és az általuk közölt tartalomért, illetve annak eltávolításáért semmilyen felelősséget nem vállal. A Poet.hu nem tudja garantálni a közölt tartalmak Internetről való végérvényes eltüntethetőségét, pusztán a Poet.hu oldalról való törlésért felel.

Hogyan kérhetem más regisztrációjának törlését?

Gyors válasz: Saját regisztrációját bárki törölheti, elhunytak és kiskorúak törlését a törvényes képviselő levélben kérheti.

Bővebben: Az oldalon mindenkinek lehetősége van saját regisztrációjának törlésére. Amennyiben egy regisztráció elhunyt vagy kiskorú személyhez tartozik, a törvényes képviselője a kapcsolat menüpontban megadott címen kérheti a regisztráció törlését.

A Poet szabályzata pontosan meghatározza, hogy milyen esetben élünk a regisztrációk törlésének lehetőségével. Szabálysértés esetén első esetben általában figyelmeztetjük az elkövetőt, hogy a további szabálysértések regisztrációjának törléséhez vagy kitiltásához vezethetnek. Bár lehetőségünk van ezt a lépést kihagyni, ez csak akkor szokott megtörténni, ha a regisztráció szándékosan szabálysértés céljából lett létrehozva. A szabálysértők regisztrációjának törléséről a főmoderátor dönt, azt külön kérvényezni nem lehet.

Vers beküldésével kapcsolatos kérdések

Hogyan kell verset beküldeni?

Gyors válasz: Itt.

Bővebben: Verset beküldeni regisztráció után, a Vers beküldése menüponton keresztül tudsz. Kérlek, vedd figyelembe, hogy az oldalra csak saját készítésű, magyar nyelvű és kiskorúak számára is elfogadható tartalmú verseket szabad beküldeni. Feltöltés előtt olvasd el a Vers beküldési szabályzatot, és ellenőrizd versed helyesírását!

A szolgáltató jogosult a beküldött verseket ellenőrizni, vagy az oldalon történő eddigi aktivitásod alapján ettől eltekinteni. Ha ez az első versed, azt a moderátori joggal rendelkező tagjaink mindenképpen ellenőrizni fogják. Ha a vers formailag és tartalmilag is megfelelő, felkerül az oldalra. Amennyiben valamilyen probléma van vele, törlésre kerül, vagy a főmoderátor dönt a sorsáról. A versek publikálásáról, illetve az esetleges elutasításról és annak okáról e-mailben értesítünk.

Az elutasított vagy szabálysértés miatt utólag törölt verseket az oldalon már nem érheted el, ezért a biztonság kedvéért mindig mentsd el magadnak a versedet!

Mikor fog felkerülni a vers, amit beküldtem?

Gyors válasz: A versek beküldési sorrendben kerülnek fel. A Figyelőben követheted nyomon, hogy éppen hol áll a versed a sorban.

Bővebben: A versek (függetlenül attól, hogy a moderátori joggal rendelkező tagjaink ellenőrizik, vagy az oldalon történő korábbi aktivitás alapján ettől eltekintenek) beküldési sorrendben kerülnek fel az oldalra.

Ha a versed még nem került sorra, a Figyelőben azt látod, hogy hány másik vers várakozik előtte a moderálási sorban. Ha a versedet a moderátorok publikálásra javasolták, a megjelenés pontos idejét láthatod a Figyelőben (erről bővebben itt olvashatsz). Előfordul, hogy a moderátorok előre dolgoznak, és miközben újabb és újabb versek kerülnek ki a már moderált versek listájából, a rájuk várakozó versek száma nem csökken, ezért továbbra is azt látod a Figyelőben, hogy ugyanannyi vers várakozik a tiéd előtt. Ez a megjelenés idejét általában nem befolyásolja, hiszen ha a versed sorra is kerülne, a már moderált versek listájában lévő felgyülemlett versek miatt akkor is sokat kellene még várnia a tényleges megjelenésig. Ha versed a főmoderátorhoz került, arról is a Figyelőben értesítünk. A főmoderátorhoz küldött versek felkerülésének idejét nagyban befolyásolja az oda kerülés oka, ezért ilyenkor sajnos nem tudunk becslést adni a megjelenés idejéről, a várakozás alatt azonban lehetőséged van másik verset is beküldeni.

Az elfogadást gyorsíthatod, ha a vers beküldése előtt meggyőződsz róla, hogy annak tartalma nem sérti a szabályzatot, és formája is megfelelő. Kerüld a csupa nagybetűket, használj ékezeteket, és beküldés előtt ellenőrizd versed helyesírását! Amennyiben a versedben valamit szándékosan nem a helyesírási szabályoknak megfelelően írtál, ezt a moderátoroknak szóló megjegyzés rovatban feltétlenül jelezd, hogy a moderálás során ne kerüljön javításra!

Verseket alapvetően teljes néven jelenítünk meg. Ha ettől szeretnél eltérni, első alkalomal ezt mindenképp jelezd a vers beküldésekor a moderátoroknak szóló megjegyzés mezőben!

A versek szabálysértő voltának eldöntésére, illetve a versek elbírálására soron kívül (az itt leírt eseteket kivéve) nincs mód, ezért kérlek, ezzel kapcsolatos kérést se levélben, se a fórumban ne küldj nekünk! Amennyiben versed már több mint egy hónapja vár a sorára, a főmoderátornál e-mailben kérhetsz információt ennek okáról. Egyéb esetben sem a fórumban, sem levélben nem tudunk információt adni az egyes versek felkerülésének időpontjáról. Kérünk, ezzel kapcsolatban ne írj nekünk! Erre a szabályra azért van szükség, mert a levelezés is a versek elfogadásától veszi el az időt, így az még hosszabb várakozást eredményezne.

Hogy lehet, hogy másnak több verse is felkerül, míg az enyém még mindig várakozik?

Gyors válasz: Lehetséges, hogy soron kívüli elbírálás alá esett a verse vagy a külön listában, a főmoderátornál várakozott valamelyik vers.

Bővebben: Minden vers ugyanabban a listában várakozik, és átlagosan ugyanannyi időt kell várni a felkerülésére. Ez alól az alábbi kivételek lehetségesek:

A moderálási felület kialakítása nem teszi lehetővé, hogy egy-egy moderátori joggal rendelkező tagunk szándékosan visszatartson valamely verset, várakoztatva annak szerzőjét. Azon dolgozunk, hogy a beérkezett versek a lehető leghamarabb megjelenhessenek az oldalon. Amennyiben mégis úgy érzed, hogy a versed túlságosan sokat várakozik, javasoljuk, hogy segítsd az elfogadást az irányelveink pontos betartásával.

Hogyan módosíthatok az elbírálásra váró versemen?

Gyors válasz: kattints a vers címére a Figyelőben. Ha nem kattintható, töröld a Figyelőben, és küldd be újra, vagy várd meg amíg felkerül, és utána kérd a változtatást.

Bővebben: Egy elbírálásra váró művet akkor van lehetőség szerkeszteni, ha nem soron kívül kerül elbírálásra és még nem jár közel ahhoz, hogy az első moderálási körben sorra kerüljön. A szerkesztéshez a Figyelőben kell rákattintani a mű címére. Amennyiben a cím nem kattintható, a szerkesztésre a korábban felsorolt okok valamelyike miatt már nincs mód. Ilyen esetben a változtatást a vers felkerülése után a Hibajelentés funkció használatával kérheted, vagy lehetőséged van törölni a művet és feltölteni az új változatot, így azonban a mű ismét a sor végére fog kerülni, ezért többet kell majd várnod az elbírálására.

Hogyan jelenhet meg a versem soron kívül?

Gyors válasz: A vers beküldés oldalán jelezzük, ha valamilyen típusú verseket soron kívül jelenítünk meg. Kellő indokkal néha egyénileg is kérheted a műved gyors elbírálását.

Bővebben: A vers beküldő űrlap oldalán időről-időre soronkívüliséget hirdetünk meg bizonyos témájú versek számára. Ez a lehetőség általában valamilyen ünnepnap kapcsán kerül meghirdetésre, és a soron kívüli elbírálás feltételekhez kötött. A kihirdetésben szerepel, hogy a verset mely kategóriába kell beküldeni, vagy mit kell szerepeltetni megjegyzésként, hogy a soron kívül kezelendő versek közé kerüljön. Ezzel a lehetőséggel akkor is tudsz élni, ha amúgy épp várakozik versed elbírálásra. Amennyiben mindent jól csináltál, a Figyelőben szerepelni fog a soron kívüli elbírálás ténye.

Fontos, hogy műved abba a kategóriába tartozzon, amiben a soronkívüliséget meghirdettük. Karácsonykor például ide tartozik minden olyan vers, ami kifejezetten a karácsony ünnepéről szól, de átkategorizálásra kerülnek azok a művek, amik kizárólag a szeretetről vagy Jézus születéséről szólnak, és nem érintik ezen témák és a karácsony közvetlen kapcsolatát. Ugyanígy, a Halottak napja kategóriában nem jelenítünk meg olyan verseket, amik nem kifejezetten a halottak napjáról, hanem csak általában a halálról vagy a gyászról szólnak. Amennyiben a versed átkategorizálásra került, a Figyelőben látni fogod, hogy már nem szerepel a soron kívül elbírált versek között. Noha feltételezzük, hogy művedet jóhiszeműen küldted be, és úgy gondolod, hogy az illik a megadott kategóriába, erőforrásainkat sajnos meghaladja, hogy az egyes versek átkategorizálását külön-külön megindokoljuk, illetve vitába bocsátkozzunk annak elhelyezését illetően. Megértjük, ha döntésünk kellemetlenül érint, és igyekszünk minden esetben figyelembe venni a beküldő érdekeit, azonban fontos számunkra, hogy az oldal egyes kategóriái csak releváns verseket tartalmazzanak, és ne lehessen visszaélni a soron kívüli elbírálás rendszerével. A fentiek miatt kérünk, hogy a versed átkategorizálásával kapcsolatban ne írj nekünk levelet, illetve ne keress fel minket a fórumon. Amennyiben a versed kikerült a soron kívül elbírálandó művek közül, várnod kell, amíg a szokásos módon sorra kerül, vagy törölheted is, ha másikat szeretnél hozzáadni.

A mindenki számára meghirdetett soron kívüli elbírálás mellett lehetőség van személyesen is kérni egy-egy vers gyors, vagy adott időpontban történő moderálását. Az ilyen kérelmeket levélben küldhetitek el a moderátori joggal rendelkező tagjainkhoz. A vers beküldésekor a moderátori megjegyzés mezőbe írt szöveget a moderátorok csak akkor olvassák, amikor a vers már sorra került, ezért itt nem tudtok soron kívüliséget kérni. Kérlek, vegyétek figyelembe, hogy csak akkor bírálunk el soron kívül műveket, ha pontosan megindokoljátok ennek szükségességét (pl. valakinek a születésnapjára íródott a vers, és amúgy nem kerülne fel időben). Ez a lehetőség csak kivételes esetekben használható, így ha valaki megítélésünk szerint túlságosan gyakran él vele, sajnos megfelelő indoklás esetén is el kell utasítanunk kérelmét. Nem megfelelő indok például az, hogy a vers egy mostani élményedről szól vagy nagyon szeretnél már kritikákat olvasni róla.

Miért kell várnom, ha a moderátorok már elfogadták a versemet?

Gyors válasz: A verseket nem egyszerre publikáljuk, így több figyelem jut mindegyiknek.

Bővebben: Az oldalra nap mint nap rengeteg új vers érkezik, és a moderálásra váró versek sora virtuálisan végtelen: naponta érkeznek hozzánk új alkotók, és a már publikáló tagjaink többsége is azonnal új verset tölt fel, mihelyt az előző felkerült. Tapasztalataink alapján a versek moderálás utáni azonnali felkerülése átlagosan 6-8 napos várakozási időt eredményezne, amelyen nem tudnánk hosszú távon gyorsítani, hiszen a gyorsabb vers felkerüléssel csupán azt érnénk el, hogy még gyorsabban érkeznek az új versek.

A publikálásra javasolt versek jelenleg automatikusan minden nap 9 és 23 óra között, 10 percenként kerülnek ki az oldalra. Ezen az értéken a beérkezett versek számának függvényében tudunk változtatni. A várakozási idő így sem hosszabb, mint az azonnali felkerülés esetén lenne, azonban ennek a megoldásnak több előnye is van:

 • Pontosan meg tudjuk mondani, hogy melyik vers mikor kerül majd fel.
 • Az egyes versek által kapott figyelem sokkal jobban eloszlik, hiszen minden versnek van legalább 10 perce, amikor első az új versek között, és minden vers szerepel legalább két és fél órát a friss versek listázásának első oldalán. Bár a legkésőbb felkerült versek 23 órától reggel 9-ig szerepelnek fenn frissként, mivel ilyenkor arányosan kevesebb látogatója van az oldalnak, ezáltal nem élveznek számottevő előnyt.
 • Moderátori joggal rendelkező tagjaink előre tudnak dolgozni, nem kell abbahagyniuk a munkát, ha aznap már túl sok vers került fel. Így jobban be tudják osztani az idejüket.

Miért került a versem a főmoderátorhoz?

Gyors válasz: Olyasmit kell javítani benne, amihez a moderátori joggal rendelkező tagjainknak nincs joguk, vagy nem tudtak dönteni, hogy töröljék-e, esetleg csak kérdésük van a verssel kapcsolatban.

Bővebben: A moderátori joggal rendelkező tagjainknak lehetőségük van a főmoderátorhoz küldeni a verseket, hogy ő döntsön a szükséges javításokról vagy az esetleges elutasításról. Ha versed a főmoderátorhoz került, annak több oka lehet:

 • Elképzelhető, hogy versed sérti a Poet beküldési szabályzatát, ezért törlésre lett javasolva.
 • Lehet, hogy versed olyan szokatlan megoldásokat tartalmaz, amelyek miatt a moderátor úgy döntött, a főmoderátor véleményét kéri az ügyben, hogy publikálható-e a megadott formában.
 • Lehetséges, hogy versed az Interneten több helyen is szerepel, és nem sikerült tisztázni, hogy az valóban a te alkotásod-e.
 • Ha versedben szerepelnek bizonyos szabálysértő tartalomra utaló kifejezések, a vers mindenképpen a főmoderátorhoz kerül.
 • Ha több alkalommal súlyosan megsértetted a Poet szabályzatát, a versed elfogadásához minden esetben a főmoderátor jóváhagyása szükséges.
 • Ha ez az első versed, és nem a teljes nevedet adtad meg, a név elfogadása céljából a főmoderátorhoz kerül a versed. Technikai okokból akkor is ez történik, ha első verses szerző vagy, és neved több mint három szóból áll.

A problémás versek elbírálása a szokásosnál több utánajárást igényel, és csak egyetlen személy van erre a feladatra, emiatt a várakozási idő a megszokottnál hosszabb lehet. Bár megértjük, hogy szeretnéd, ha versedről minél hamarabb döntés születne, a rengeteg beérkezett vers miatt sajnos nincs erőforrásunk arra, hogy az egyes művek várakozásának okáról vagy sorra kerülésének időpontjáról levélben vagy más módon személyes felvilágosítást nyújtsunk, hiszen ez nagyon nagy mértékben lelassítaná a versek feldolgozását. A fentiek miatt kérünk, hogy levelet csak abban az esetben küldj nekünk, ha versed már több mint egy hónapja vár a sorára. Természetesen mindent megteszünk, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő.

Amíg a versed a főmoderátornál várakozik, lehetőséged van újat beküldeni a Vers beküldése menüpontban (kivéve, ha ez lesz az első megjelent versed az oldalon).

Miért nem került fel a vers, amit beküldtem?

Gyors válasz: E-mailben értesítettünk az elutasítás okáról.

Bővebben: A vers elutasításának okáról automatikusan értesítést küldünk e-mailben a beállításoknál megadott e-mail címre. Az oldalra csak saját szerzeményeket lehet beküldeni. Kiszűrésre kerülnek a 18 éven felülieknek szóló, uszító, erőszakos, öngyilkosságot leíró, politizáló, valamint káromkodó művek is. A részletes vers beküldési szabályzat itt olvasható.

A műved törlése semmilyen formában nem számít annak minőségével kapcsolatos véleménynyilvánításnak. Szabályzatunk értelmében Ady, József Attila és más klasszikus költők egyes alkotásai sem jelenhetnének meg az oldalon, és ennek megfelelően társoldalunk, az Eternus is a klasszikusok műveinek csak egy moderált gyűjteményét tartalmazza.

Reméljük, hogy művedet más helyen sikeresen publikálni tudod, és pozitív fogadtatásban részesül.

Nem került fel a versem/törölve lett a hozzászólásom. Nem sérti ez a szólásszabadságomat, a véleménynyilvánítási szabadságomat, a költői szabadságomat vagy a szerzői jogomat?

Gyors válasz: Nem.

Bővebben: A szólásszabadság azt jelenti, hogy bárki készíthet saját nyomtatott kiadványokat, blogokat, filmeket, és ezeket állami cenzúra nélkül megjelentetheti, illetve a rendelkezésére álló módokon szabadon átvehet és terjeszthet híreket, eszméket (feltéve, hogy azok terjesztése nem jogsértő). A szólásszabadságnak nem része az, hogy bármely kiadvány vagy weboldal köteles közölni bármit, amit valaki beküld neki. Az egyes újságoknak, weboldalaknak lehet saját szabályzatuk arra vonatkozóan, hogy mit tesznek közzé és mit nem, vagy a tulajdonosaik ennek hiányában is dönthetnek úgy, hogy nem publikálnak valamit. A Poet szabályzatát itt találod, a GyIK-ban pedig itt olvashatsz arról, hogy mi volt az oka ezen szabályok létrehozásának.

A véleménynyilvánítási szabadság azt jelenti, hogy az állam nem korlátozza az állampolgárait abban, hogy gondolataikat, vágyaikat, szándékaikat, véleményüket megfogalmazzák és azt másokkal megosszák. A véleménynyilvánítási szabadságnak nem része az, hogy bármely kiadvány vagy weboldal köteles közölni bármit, amit valaki beküld neki. Az egyes újságoknak, weboldalaknak lehet saját szabályzatuk arra vonatkozóan, hogy mit tesznek közzé és mit nem, vagy a tulajdonosaik ennek hiányában is dönthetnek úgy, hogy nem publikálnak valamit. A Poet sem az alkotásokat, sem a hozzászólásokat nem moderálja a bennük kifejtett vélemények alapján (és azok közzététele sem jelenti azt, hogy a Poet egyetért az abban foglaltakkal), azonban a Poet szabályzatát sértő (pl. nem identitás alapján hátrányosan megkülönböztető) írások törlésre kerülnek. A Poet szabályzatát itt találod, a GyIK-ban pedig itt olvashatsz arról, hogy mi volt az oka ezen szabályok létrehozásának.

A költői szabadság azt jelenti, hogy a nyelvhasználat általános szabályaitól a költők eltérhetnek, ha a mű szerkezete, formája ezt megkívánja. Az egyes újságok vagy weboldalak tulajdonosai saját hatáskörükben dönthetnek arról, hogy mekkora teret engednek a költői szabadságnak. A Poet lehetővé teszi a helyesírási szabályoktól való eltéréseket, amennyiben a szerző a moderátori megjegyzés mezőben világossá teszi, hogy az eltérések szándékosak és indokolja szükségességüket.

A szerzői jog azt jelenti, hogy a törvény védi az egyes művek szerzőit, és bünteti, ha műveiket valahol az engedélyük nélkül használják fel. A szerzői jog egyáltalán nem szól arról, hogy bármely kiadvány vagy weboldal köteles közölni bármit.

Elutasításunk semmilyen formában nem számít véleménynyilvánításnak. Reméljük, hogy elutasított művedet más helyen sikeresen publikálni tudod, és pozitív fogadtatásban részesül.

Nem került fel a versem, pedig szerintem nem szabálysértő. Mit tegyek?

Gyors válasz: Olvasd el a szabályzatunkat, és gondold végig, hogy a legszigorúbb értelmezés mellett se lehet-e szabálysértő a műved. Ha úgy gondolod, hogy nem, fellebbezhetsz a főmoderátornál.

Bővebben: Többször kapunk olyan visszajelzést, hogy egy-egy vers indokolatlanul lett törölve, mert az nem szabálysértő, az esetek nagy többségében azonban az utólagos felülvizsgálat is az eredeti döntéssel egyező eredménnyel zárul. Moderátori joggal rendelkező tagjaink a kétséges eseteket általában megbeszélik egymással, és közös döntés születik, ezért kicsi az esélye annak, hogy egy vers egyetlen személy téves megítélése miatt legyen elutasítva.

Mielőtt levelet írnál nekünk a versed elutasításával kapcsolatban, kérlek, haladj végig az alábbi pontokon:

 • Olvasd el a vers beküldési szabályzatunkat, és bizonyosodj meg róla, hogy a műved valóban nem sérti az abban foglaltakat!
 • Ne felejtsd el, hogy az, hogy a versed szabálysértő-e, illetve az, hogy egyetértesz-e a szabályokkal, két különböző kérdés. Ha a műved sérti a szabályzatunkat, de úgy gondolod, hogy a szabályainkon változtatni kellene, olvasd el az itt található GyIK pontunkat!
 • Vedd figyelembe, hogy szabályaink betartása független attól, hogy híres költők vagy írók művei, esetleg az iskolában kötelező irodalom megfelelne-e a Poet szabályzatának. Amennyiben nem, ezek sem kerülhetnének fel az oldalra.
 • Ha úgy gondolod, hogy a versed szigorú elbírálás esetén akár szabálysértőnek is számíthat, azonban szerinted ennek még bele kellene férnie, azaz te máshol húznád meg a határt, akkor ne küldj fellebbezést! Az, hogy kinek mi "fér bele", és mi nem, egyénenként változó, azonban az oldal üzemeltetőiként kérünk, hogy alkalmazkodj a mi megítélésünkhöz, még ha az objektív mérce híján nem is jobb vagy rosszabb, mint bárki más véleménye.
 • Ha a versed még mindig nem tűnik szabálysértőnek, próbáld meg újra elolvasni, olyan alternatív értelmezést keresve, ami szabálysértővé teszi. Lehet, hogy a versed többértelmű, és bár te csak lelki barátságról akartál írni, másképp olvasva erősen erotikus jellegű a műved. Sajnos ilyen esetben is el lesz utasítva a fellebbezésed.

Ha a fenti lépések után még mindig úgy gondolod, hogy szeretnél fellebbezni, a versed másolatával együtt küldd el fellebbezésedet a főmoderátornak!

Mi számít politikai tartalomnak?

Gyors válasz: Ha a téma valamilyen formában kapcsolódik a politikához (akár szó szerint, akár átvitt értelemben olvasva), ne küldd be!

Bővebben: A Poet felhasználási feltétlei tiltják a politikai tartalom közzétételét. Politikai tartalmúnak számít minden olyan mű, ami akár közvetlen, akár közvetett módon (utaláson keresztül, átvitt értelemben olvasva)

 • egy jelenlegi vagy korábban aktív magyar vagy külföldi politikussal, párttal, politikai nézettel, eseménnyel, döntéssel vagy mozgalommal kapcsolatos;
 • vagy a politikai közéletben jelenleg vagy a közelmúltban aktív témát dolgoz fel;
 • vagy politikai nézettől függően eltérő megítélésű eseményről fejti ki a véleményét;
 • vagy más okból politikai jellegű vita kirobbanására adhat okot.

Politikai tartalom esetén a moderátoroknak nincs mérlegelési lehetőségük, a verset törölniük kell. A moderátorok nem vizsgálják a mű igazságtartalmát, nem döntenek arról, hogy érdemes lenne-e több embernek tudni a benne foglaltakról és nem foglalkoznak azzal sem, hogy a mű milyen poltikai nézeteket képvisel, és ők egyetértenek-e vele. A politikai tartalom közzététele az előbbiektől függetlenül tiltott az oldalon.

A beküldött politikai tartalom törlése semmilyen formában nem számít véleménynyilvánításnak sem a mű tartalmával, sem a minőségével kapcsolatban.

Miért változtattak a moderátorok a versemen?

Gyors válasz: A moderátorok a vers lényegi elemein semmiképpen sem változtatnak, azonban javítják a műben szereplő helyesírási hibákat, illetve más, kisebb javításokat is eszközölhetnek, hogy a mű megfeleljen a vers beküldési szabályzatban foglaltaknak. A "megjegyzés a moderátoroknak" mezőben indoklás mellett kérheted, hogy a versed egyes részein ne változtassanak.

Bővebben: A Poet tiszteletben tartja a szerzők alkotását és szándékait, ezért a beküldött versek lényegi elemein semmiképpen nem változtatunk. Az oldalra rengetegen küldenek be verseket, így sajnos elkerülhetetlen, hogy hibás helyesírással is érkezzenek be művek. A helytelen írásmód a legtöbb esetben nem a szerző szándékai szerint való, hanem egyszerű tévedés vagy elírás, és a vers, valamint az oldal minőségét is pozitívan befolyásolja, ha javításra kerül. Sajnos a legjobb szándékaink ellenére is előfordul, hogy olyan esetben is javítunk egy versen, amikor a szerző szándékosan írta a magyar helyesírás szabályaihoz képest eltérő módon a művének egy-egy részét. Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, fontos, hogy ilyen esetben a "megjegyzések a moderátoroknak" mezőben megindokold, hogy mit, és miért írtál másképpen, mint ahogy kellene. Az indoklásra azért van szükség, mert korábbi tapasztalataink szerint azok a szerzők is hajlamosak szándékosságra hivatkozni, akik valójában azt hiszik, hogy a téves írásmód a helyes. Ugyanezen okokból nem elég, ha csak azt kéred, hogy "semmin se változtassunk", hiszen ez nem ad fogódzót számukra a tekintetben, hogy melyik írásmód szándékos, és melyik nem.

A helyesírási hibák javítása mellett a vers akkor is módosításra kerül, ha nem felel meg a vers beküldési szabályzatban foglaltaknak. Ennek érdekében törölhetünk a versedből díszítésként használt karaktersorozatokat, a rossz helyre írt megjegyzést átrakhatjuk a Megjegyzés mezőbe és más formai hibákat is javíthatunk a művedben.

Amennyiben utólag veszed észre, hogy a verseden nem kívánt változtatások történtek, a vers oldalán elérhető hibajelentés funkció segítségével (indoklás mellékelésével) kérheted az egyes részek visszaváltoztatását.

Mit csináljak, ha helyesírási hiba miatt nem engedi a rendszer beküldeni a versemet?

Gyors válasz: A rendszer csak egyértelmű hibák esetén jelez, így ha ilyen üzenetet kapsz, biztos, hogy van a művedben helyesírási hiba. Ha nem találod, érdemes megkérni valakit, hogy olvassa át ő is a versedet.

Bővebben: A rendszer csak egyértelmű hibák esetén jelez, így ha ilyen üzenetet kapsz, biztos, hogy van a művedben helyesírási hiba. Előfordulhat, hogy vesszőhiba miatt vagy tévesen külön írt szavak miatt jelzett a rendszer, de hagyományos elírás is lehet a probléma hátterében. Ellenőrizd a vers helyesírását, és ha így sem találod meg a problémát, kérj meg valakit, hogy olvassa át a versedet! Ehhez akár a fórumunk segítségét is igénybe veheted.

A rendszer azért nem tájékoztat arról, hogy melyik szóban találta a hibát, mert szeretnénk, ha a művet alaposan ellenőriznéd, és ha több hiba van benne, mindegyiket javítanád. Erre a megoldásra azért van szükség, hogy csökkentsük a moderátorokat terhelő munkamennyiséget.

Kérlek, vedd figyelembe, hogy amikor a vers beküldés során a rendszer helyesírási hibára figyelmeztet, akkor az egy automatikus üzenet. A versedet ilyenkor még nem látták moderátorok. Ha ilyen hibaüzenetet kapsz, akkor a beküldés kifejezetten a hibás helyesírás miatt hiúsult meg, a vers tartalmát a rendszer nem figyeli.

Hogyan tudom ellenőrizni a versem helyesírását?

Gyors válasz: A vers beküldésekor a rendszer felsorolja az általa talált hibás szavakat, de jobb, ha valaki át is olvassa előtte.

Bővebben: A vers beküldésekor a rendszer felsorolja az általa hibásnak vélt szavakat. Hasznos lehet azonban, ha már a versed írása közben is ellenőrizni tudod a helyesírását. Ebben több automata rendszer is segíthet:

 • Ha versedet beírod a Poet verselemzőjébe, a hibás szavakat aláhúzással fogja jelölni a rendszer.
 • Ha Firefox böngészőt használsz, és telepíted hozzá a Magyar helyesírási szótárat, a vers beküldő űrlap kitöltésekor böngésződ aláhúzással fogja jelölni a hibásan írt szavakat.
 • Ha van Microsoft Office vagy Open Office a gépeden, használhatod ezek beépített helyesírás-ellenőrzőjét is.
 • Az MTA Nyelvtudományi Intézet Helyesírási tanácsadó portálján segítséget kaphatsz az egybe- és különírásokkal, az elválasztásokkal, számok és dátumok írásával, illetve szavak helyesírásával kapcsolatban is.

Fontos szem előtt tartani, hogy a helyesírás-ellenőrző programok nem vesznek észre minden hibát. Nem segít a helyesírás-ellenőrző például a következő esetekben:

 • Az igekötők és szóösszetételek egybe-, illetve különírásával kapcsolatban. (Erről a témáról érdemes elolvasnod ezt a leírást.)
 • Ha a hibásan írt szó is értelmes, de mást jelent, mint amit közölni kívánsz (például "sötét éjen" helyett "sötét éljen", "meg mered-e tenni" helyett "meg mered e tenni", stb.).
 • Felesleges, elhagyott vagy rossz helyre írt írásjelek esetén. (Erről itt és itt találsz további információkat.)

Ezekben a kérdésekben is segíthet a Magyar helyesírás szabályainak on-line kiadása, amely ezen a címen érhető el.

A tökéletes helyesírás érdekében feltöltés előtt érdemes versedet másoknak is megmutatnod, hogy ők figyelmeztethessenek az általad észrevétlenül maradt hibákra. Amennyiben nincs a környezetedben olyan személy, aki ebben segítségedre tud lenni, az MTA helyesírási tanácsadó szolgálatát keresheted kéréseddel kedden és csütörtökön 10 és 14 óra között a 06 (1) 322-8038 telefonszámon, vagy e-mailben, a tanacs@nytud.mta.hu e-mail címen. Az e-nyelv.hu oldalon szintén elérhető nyelvi tanácsadás, kérdésedet az itt található űrlapon tudod eljuttatni hozzájuk. Ezeken a címeken nem a teljes verset várják, csak egy-egy kérdéses szó helyesírását tudod velük megvitatni.

A kérdésedet a Poet Helyesírási kérdések című fórumtémájában is felteheted. Itt lehetőséged van akár az egész művedet is bemásolni, hogy tagjaink felhívhassák figyelmedet a benne szereplő hibákra.

Honnan tudjam, hogy hova kell vesszőt rakni a versemben?

Gyors válasz: Olvasd el az itt található leírást!

Bővebben: A helyesírás-ellenőrző programok a vesszők helyes elhelyezését nem vizsgálják, ezért ezek helyes használatával kapcsolatban sajnos magadra vagy utalva. Sokat segíthet, ha elolvasod az itt található ismertetőt. A vesszők elhelyezésével kapcsolatos leggyakoribb hibákat elkerülheted, ha figyelsz a következőkre:

 • A vessző nem hagyható el azért, mert a sor végén vagyunk. Ha valahova kell vessző, akkor azt akkor is ki kell tenni, ha amúgy épp új sor kezdődik.
 • Használd a vesszőket következetesen! Elfogadható, ha a költői szabadság jegyében a vesszőket elhagyod, de ha a versed egy-egy részén szabályosan használod, máshol se hagyd el ok nélkül őket!
 • A vessző nem alkalmas annak jelölésére, hogy szerinted egy rövid szünetet kell tartani valahol a vers olvasása közben. Ilyen céllal ne rakj vesszőt a versedbe!
 • Összetett mondatoknál a tagmondatokat vesszővel kell elválasztani egymástól. A tagmondatokat általában felismerheted úgy, hogy kötőszó szerepel a határukon ("és", "s", "meg", "vagy", "mint", "de"), vagy ha nem szerepel, gondolatban néha oda lehet helyezni, és a mondat értelmes marad. Például: "Ültem a kövön, (és) vártam a kutyát."
 • Felsorolásnál a szavak közé vesszőt teszünk, kivéve, ha "és", "s", "meg" vagy "vagy" kötőszó szerepel benne. Például: "Volt ott alma, körte és barack."

A tökéletes helyesírás érdekében feltöltés előtt érdemes versedet másoknak is megmutatnod, hogy ők figyelmeztethessenek az általad észrevétlenül maradt hibákra.

Hogyan kell az "e" szócskát használni?

Gyors válasz: Ha valamire rámutatsz, nem kell kötőjel. Ha kérdőszóként használod, kötőjel kell elé. Ha valaminek elektronikus jellegét jelzed, kötőjel kell mögé.

Bővebben: A helyesírás-ellenőrző programok az "e" szócska használatát nem ellenőrzik, ezért könnyen átcsúszhat egy-egy ilyen hiba. Alapvetően az alábbiakra érdemes figyelni:

 • Ha valamire rámutatsz, nem kell kötőjel (pl. "nincs helyem e világon").
 • Ha kérdőszócskaként használod, kötőjel kell elé (pl. "megjöttek-e Pistiék?").
 • Ha valaminek elektronikus jellegét szeretnéd jelezni, kötőjel kell mögé (pl. "e-könyvet olvasok").

A tökéletes helyesírás érdekében feltöltés előtt érdemes versedet másoknak is megmutatnod, hogy ők figyelmeztethessenek az általad észrevétlenül maradt hibákra.

Nem tudok ékezeteket írni. Mit csináljak?

Gyors válasz: Állítsd át a billentyűzetedet magyar nyelvűre, vagy használd a Karaktertábla programot.

Bővebben: Bár megértjük, hogy többen külföldről írnak nekünk, és komplikált számukra a magyar ékezetek használata, a versek elbírálását sajnos nagyon nagy mértékben lassítaná az egyes versek ékezettel való ellátása. Javasoljuk, hogy átmenetileg állítsd át a billentyűzetedet magyar kiosztásra, így ékezeteket is tudsz használni, még ha nem is látod a billentyűkön, hogy pontosan hol melyik ékezet található. Ha Windows operációs rendszert használsz, a Karaktertábla nevű program segítségével vágólapra tudod másolni az ékezetes karaktereket. A Karaktertáblát a következő útvonalon tudod megnyitni: Programok/Kellékek/Rendszereszközök/Karaktertábla. Az ékezetes betűket a vágólap segítégével innen is kimásolhatod: á Á é É í Í ó Ó ö Ö ő Ő ú Ú ü Ü ű Ű .

Miért nem lehet 18 éven felülieknek szóló verset beküldeni?

Gyors válasz: Mert a Poet.hu egy gyermekbarát portál.

Bővebben: Fontosnak tartjuk, hogy az oldal a fiatalok számára is megfelelő tartalmat biztosítson. Ennek érdekében nem áll módunkban felnőtteknek szóló, erőszakos, uszító, öngyilkosságot leíró vagy túlzottan káromkodó alkotásokat közzétenni. A fórumok barátságos hangulatát biztosítandó, nem teszünk közzé politikai tartalmú verseket sem. Erotikus versek beküldésére a Beállításokban élesíthető Erotika kategóriába van lehetőség.

Ezek a szabályok az oldal jellegének szerves részét képezik, és a Poet.hu használatával automatikusan és kötelező érvényűen elfogadod őket. Amennyiben úgy érzed, hogy a szabályok hátrányosan érintenek téged, sajnáljuk, azonban megváltoztatásukra nincs módunk, és kivételezni sem tudunk senkivel.

Hogyan működik az Erotika kategória?

Gyors válasz: A kategória csak azoknak jelenik meg, akik ezt külön kérték a Beállításoknál.

Bővebben: Az Erotika kategória a kijelentkezett látogatóknak nem jelenik meg, és a belépettek között is csak azok látják, akik ezt külön kérték a Beállításoknál. Az ide felkerült versek más kategóriában nem szerepelhetnek, és a címkék, valamint a megosztás funkció sem használható náluk. Előfordulhat, hogy nem jelölted be, hogy szeretnéd látni az erotikus tartalmakat, a tartalma miatt azonban ide kerül áthelyezésre. Ebben az esetben a versed és a hozzá érkezett hozzászólások megtekintéséhez engedélyezned kell a kategória megjelenítését a Beállításoknál.

A kategória finoman erotikus verseknek ad helyet. Pornográf, öncélúan vulgáris vagy jogszabályba ütköző tartalmú verseket itt sem fogadunk.

Hány verset küldhetek be az oldalra?

Gyors válasz: Akármennyit, de egyszerre csak egy várakozhat elbírálásra.

Bővebben: Az oldalra bármennyi versed felkerülhet, egyszerre azonban (a soron kívüliségeket leszámítva) csak egy versed várakozhat megjelenésre, ezért érdemes mindig a legjobb versedet kiválasztanod és először azt beküldened. Erre a szabályra azért van szükség, hogy senkinek se kelljen a többiek versei miatt túlságosan hosszasan várakoznia a saját verse megjelenésére.

Milyen sorrendben kerülnek fel a beküldött versek?

Gyors válasz: Érkezési sorrendben, de technikai okokból ebben lehetnek kisebb eltérések.

Bővebben: A beküldött versek alapvetően érkezési sorrendben kerülnek elbírálásra, a felkerülési sorrend azonban a moderátori rendszer sajátosságaiból adódóan ettől eltérhet. A beérkezett verseket - a moderálás nélkül publikáló alkotók kivételével - általában két moderátori joggal rendelkező tagunk nézi át, publikálási joggal azonban nem mindenki rendelkezik közülük.

Amennyiben a versed túljutott az első körön, két külön listába kerülhet, melyek egymástól független sort képeznek.

 • Ha korábbi verseidet nem kellett több alkalommal törölni szabálysértés miatt, és a jelenlegi verseddel sincs komolyabb probléma, az újonnan beküldött versed a publikálásra javasolt művek közé kerül, ahol egy publikálási joggal rendelkező tagunk nézi át.
 • Ha verseidet régebben már több alkalommal is törölni kellett, illetve ha jelenlegi versed vélhetően szabálysértő, vagy egyéb probléma van vele, az a főmoderátorhoz kerül, aki dönt a felvételéről vagy elutasításáról.

Nagyobb ünnepek során rendszerint meghirdetjük, hogy az ünnephez kapcsolódó kategóriába beküldött verseket soron kívül publikáljuk az oldalon. Kisebb alkalmakra írt versek esetében - amennyiben azok megjelenése egy adott időpontban szükséges - külön kérésre lehetőség van soron kívüli publikálást kérni. Egyes esetekben ha valaki régebb óta nem küldött be verset, előfordulhat, hogy soron kívüli elbírálással igyekszünk őt publikálásra csábítani.

A soron kívüli publikálások és az elkülönített főmoderátori lista miatt előfordulhat, hogy valakinek egynél több verse kerül fel az oldalra, miközben másnak ez idő alatt egyetlen verse várakozik.

Publikált versekkel kapcsolatos kérdések

Hogyan tudok változtatni a már fenn lévő versemen?

Gyors válasz: A vers oldalán lévő Hibajelentés funkció segítségével.

Bővebben: Ha egy már felkerült verseden szeretnél változtatni, a vers mellett jobb oldalon lévő Hibajelentés menüpontot használva írhatod meg, hogy pontosan mit és mire változtassunk. Kérlek, ne a teljes, javított verset küldd el, hanem a műnek csak azt a részét, amelyen javítani szeretnél. Ezzel a funkcióval csak kisebb változtatások kérhetőek, a vers nagyobb átírásához annak törlése és újbóli beküldése szükséges.

Az e-mailben küldött kérelmek nem a javításért felelős személyekhez érkeznek, és feldolgozásuk szükségtelenül sok plusz munkát jelentene számunkra. E-mailben érkezett kérelmek esetében biztonsági okokból ellenőriznünk kellene, hogy valóban a szerző kéri a vers javítását, valamint a felhasználónév és a vers linkjének esetleges hiánya miatt sokszor lassabban találnánk meg a szóban forgó művet is. A fentiek miatt javítási kérelmet e-mailben sajnos nem tudunk elfogadni.

Hogyan tudom törölni a már fenn lévő versemet?

Gyors válasz: A vers oldalán lévő   ikon segítségével.

Bővebben: A versedet bejelentkezés után a vers oldalán lévő   ikon segítségével tudod törölni. Ha az ikont nem látod, valószínűleg nem vagy bejelentkezve, vagy nem azzal a felhasználónévvel léptél be, amivel a verset beküldted. A vers törlésével a kapcsolódó kedvencnek jelölések és hozzászólások is végérvényesen elvesznek.

Az Internet jellegéből adódóan a törölt versek továbbra is fenn maradhatnak a Poet.hu-tól független keresőkben, archívumokban, illetve tőlünk tartalmat átvevő oldalakon. A Poet.hu ezekkel az oldalakkal semmilyen kapcsolatban nem áll, és az általuk közölt tartalomért, illetve annak eltávolításáért semmilyen felelősséget nem vállal. A Poet.hu nem tudja garantálni a már publikált versek Internetről való végérvényes eltüntethetőségét, pusztán a Poet.hu oldalról való törlésért felel.

Ellopták a versemet! Mit csináljak?

Gyors válasz: Ha a Poetre töltötték fel, írj a koordinátornak! Ha innen lopták el, írj annak, akinek az oldalán megjelent!

Bővebben: Ha versedet valaki engedélyed nélkül a Poeten publikálta, írj a koordinátornak, és a verset azonnal eltávolítjuk az oldalról. Kérlek, hogy a szerzői jogsértés ellenőrzése érdekében a leveledhez mellékeld, hogy műved hol jelent meg korábban.

Amennyiben versedet a Poeten jelentetted meg, és valaki máshol az engedélyed nélkül publikálta azt, egy levélben történő megkeresés általában elég ahhoz, hogy a jogsértő tartalmat eltávolíttasd az oldalról.

 • Elsőként írj a verset publikáló személynek, kérve a vers eltávolítását!
 • Amennyiben ő nem hajlandó erre, de a honlapot nem ő üzemelteti (pl. másik közösségi oldalon jelent meg a vers), kérd az oldal üzemeltetőjét a vers eltávolítására. A szolgáltató e-mail címét általában az impresszumban vagy a kapcsolat menüpontban találhatod meg.
 • Ha az oldal üzemeltetője nem működik együtt veled, írhatsz a szerver üzemeltetőnek is. Ingyenes tárhely szolgáltató esetén az ő címét a fő domain alatt találhatod meg (pl. [valami].uw.hu esetén uw.hu), más esetben a domain.hu-n tudod lekérni az adott domain adatait, amiből az is kiderül, hogy az oldal milyen szolgáltatónál található.
 • Amennyiben ezzel sem jársz sikerrel, sajnos csak a jogi útra terelés segíthet.

A kiküldendő levélre az alábbi sablont is használhatod:

Tisztelt [címzett]!

[saját neved] vagyok, a [honlap elérhetősége] címen található honlapon szereplő [vers(ek) címe(i)] című vers(ek) szerzője. Jelen levelemmel kijelentem, hogy az 1999. évi LXXVI. szerzői jogi törvény 4. § (1) alapján a fent nevezett művek szerzői joga engem illet. A versek további publikálására engedélyt nem adtam, és nem adok. Kérem, hogy a verseket a szerzői jogi törvény 23. § (1) alapján haladéktalanul távolítsa el az oldalról, és értesítsen ennek megtörténtéről.

Jelen levelem írásos megkeresésnek minősül. A vers(ek) törlésének elmaradása esetén jogi lépésekre számíthat.

[aláírásod]

Amennyiben versedet átírva, csonkítva jelentették meg, az 1999. évi LXXVI. szerzői jogi törvény 13. §-ára hivatkozhatsz a jogsértés megszüntetését kérve. Amennyiben neved nem szerepel a mű mellett, és ennek pótlását kéred, az 1999. évi LXXVI. szerzői jogi törvény 12. §-ára hivatkozz.

Hogyan kerülhet a művem a kiemelt versek közé?

Aktuális válasz: A vers kiemelési rendszer jelenleg nem működik.

Gyors válasz: A verseket a kiemelési joggal rendelkező tagjaink tudják kiemelésre ajánlani.

Bővebben: A versek kiemelése a kedvencnek jelölésekhez hasonlóan közösségi rendszerben zajlik. A korábban már több kiemelt verssel rendelkező tagjaink kiemelési jogot kaptak, és időnként újabb tagokkal bővítjük a körüket. A jogosultaknak lehetősége van kiemelésre ajánlani azokat a verseket, amelyekről úgy gondolják, hogy azok az átlagnál magasabb színvonalat képviselnek. Egy személy 30 napon belül legfeljebb 10 különböző művet ajánlhat, és ahhoz, hogy egy vers kiemelt legyen, 30 napon belül öt személy ajánlása szükséges. A kiemelt versek szerepelnek az oldal leglátogatottabb részén, a főkategóriák oldalain, valamint a toplistán is megemelkedik helyezésük. A legutóbbi kiemelt versek a Figyelőben, valamint a Kiemelt versek menüpontban is megtekinthetőek.

A versek kiemelése a következő szempontok szerint zajlik:

 • egyedi versszerkezet
 • eredetiség (a gondolat egyedi és eredeti láttatása)
 • költői látásmód (pl. költői képek használata)
 • hiteles ábrázolás (hiteles ábrázolókészség)
 • verstani elemek megfelelő használata
 • kötött versformák esetén azok hibátlan használata

Amennyiben nincs kiemelési jogod, de szeretnél egy verset kiemelésre javasolni, azt a kapcsolódó fórumtémánkban teheted meg. A kiemelési joggal rendelkező tagjaink személyes megkeresés formájában történő ajánlásra buzdítása tilos. Azokat a verseket, amiket valaki kiemelésre ajánlott, automatikusan megkapja értékelésre a többi kiemelési joggal rendelkező tagunk is.

Mit csináljak, hogy többen olvassák a versemet?

Gyors válasz: Írj jól, legyél aktív, címkézz, és oszd meg a verseidet!

Bővebben: Ha szeretnéd, hogy a versedet többen olvassák, érdemes követned az alábbi tanácsokat:

 • Írj jó verseket! Ez a legfontosabb szabály. Próbálj meg mindig tanulni, fejlődni, kerüld a közhelyeket, írj egyedi, hatásos verseket! Tapasztalataink szerint azok verseit olvassák a legtöbben, akiket sokan figyelnek az oldal Figyelő funkciójával. Minél jobb verseket írsz, annál nagyobb az esély arra, hogy téged is többen figyeljenek, és a toplistára vagy a kiemelt versek közé kerülhess.
 • Legyél aktív az oldalon! Ha hasznos értékelést írsz mások verseihez, vagy tevékenyen részt veszel a fórum életében, a többiek megismerhetnek, és többen fogják megnézni azt is, hogy milyen verseket töltöttél fel az oldalra.
 • Versedet a megfelelő kategóriába ajánld! Sokan azért jönnek az oldalra, hogy egy adott témában olvashassanak verseket. Ha a rövid kivonat alapján látszik, hogy versed nem a megfelelő kategóriában szerepel, azt az olvasók nem fogják megnyitni.
 • Adj címkéket a versedhez! Ha versedhez hozzá kapcsolódó címkéket társítasz, a művedhez ezeken keresztül is eljuthatnak mások. Fontos, hogy releváns címkéket használj, hiszen ha látszik a verseden, hogy nem kapcsolódik a témához, nem fogják elolvasni.
 • Készülj az ünnepekre! Egy-egy ünnep során a kapcsolódó kategóriánk látogatottsága jelentősen megnő. Ha például november-december környékén kerül fel karácsonyi versed, vagy névnapi, szülinapi köszöntőt írsz, a versedet jó eséllyel a megszokottnál többen fogják olvasni.
 • Írj különleges témákról! Ha írsz egy új szerelmes verset, hamar eltűnik a több ezer hasonló mű között. Ha viszont valamilyen egyedi, szokatlan témáról írsz, amiről kevesen írnak, nagyobb eséllyel találnak rá később is a művedre, és nagyobb eséllyel lesz pont a te versed az, amit megosztanak a néhány hasonló közül.
 • Oszd meg versedet Facebookon lévő ismerőseid között, vagy linkeld be honlapodra! Ha nincs saját honlapod, de más közösségi oldalakon is jelen vagy, ott honlapként megadhatod a Poet.hu-s adatlapod címét, így többen találhatnak rá verseidre.
 • Engedélyezd versed utánközlését! Ha a beállítások között engedélyezed, hogy versedet a neved megjelölése mellett nonprofit céllal szabadon utánközöljék, lehetséges, hogy más oldalakon keresztül is kapsz majd olvasókat. Bár ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy versedről kritikát is írnak majd, az utánközlési jogot úgy is beállíthatod, hogy a Poet.hu-ra való hivatkozást is megköveteled. Ezzel a Poet.hu ismertségét növeled, ezáltal közvetve a költők, illetve a verseket értékelő olvasók száma is növekszik.

Az oldal funkcióival kapcsolatos kérdések

Mi az a figyelő?

Gyors válasz: A Figyelő menüpontban egy testreszabható oldalt találsz, ahol az általad figyelt szerzők, blogok, versek újdonságairól, illetve más dolgokról is értesülhetsz.

Bővebben: A Figyelő menüpontban megjeleníthető opciók listáját a lap alján található "Testreszabás" link segítségével tudod beállítani. A Poeten a   ikon segítségével lehetőség van szerzőket, blogokat, fórumtémákat, valamint verseket is figyelni. Egy újabb kattintás segítségével vissza is vonhatod a figyeléseket.

 • A figyelt szerzők új verseiről értesítést kaphatsz a Figyelőben, illetve mindenképp megtalálod a szerző új verseinek listáját a Friss versek menüpont "Figyelt alkotók versei" füle alatt is.
 • A figyelt versekhez érkezett új hozzászólásokról értesítést kaphatsz a Figyelőben, illetve mindenképp megtalálod a versekhez érkezett új hozzászólások listáját az Új hozzászólások menüpont "Figyelt versek" füle alatt is.
 • A figyelt blogok új bejegyzéseiről értesítést kaphatsz a Figyelőben, illetve mindenképp megtalálod az új bejegyzések listáját a Poet blogok főoldalán is.
 • A figyelt fórumtémák listáját a Fórum "Figyelt témák" menüpontja alatt találod.

Az általad figyeltek listája nem publikus.

Hogyan kaphatok értesítést a verseimhez érkezett hozzászólásokról?

Gyors válasz: Az új hozzászólások megjelennek a Figyelőben, az "Új hozzászólások" menüpont "Saját versek" fülén, és a Beállításoknál megadhatod, hogy e-mailben is értesítést kapj róluk.

Bővebben: Az új hozzászólások megjelennek a Figyelőben, az "Új hozzászólások" menüpont "Saját versek" fülén, és a Beállításoknál megadhatod, hogy e-mailben is értesítést kapj róluk. Az e-mail értesítések akkor mennek ki, ha van már egy olyan hozzászólás, ami 6 órája érkezett valamelyik versedhez, és még nem láttad. Egy hozzászólás akkor számít megtekintettnek, ha érkezése óta megnyitottad annak a versnek az oldalát, amelyikhez érkezett, vagy meglátogattad az "Új hozzászólások" menüpont "Saját versek" fülét.

Hogyan működik a kedvencnek jelölés?

Gyors válasz: A   ikon segítségével.

Bővebben: Ha bejelentkezés után egy vers mellett jobbra lévő   ikonra kattintasz, az adott vers bekerül a kedvenceid közé, és a továbbiakban a "Kedvencek" menüpont alól is elérheted azt. Egy újabb kattintás segítségével kiveheted a verset a kedvenceid közül.

Hogyan működik a letiltás?

Gyors válasz: Ha egy tagunkat az adatlapján letiltod, ő a továbbiakban nem tud hozzászólni a verseidhez és a blogjaidhoz, valamint nem tud megszólítani téged és levelet sem tud írni neked.

Bővebben: Egy tagunkat letiltani az adatlapján lévő "Letiltás" link segítségével tudod. A tiltást feloldani ugyanitt lehet. A moderátori joggal rendelkező tagjaink letiltására nincs lehetőség. A letiltott tag

 • nem tud hozzászólni a verseidhez;
 • nem tud hozzászólni a blogjaidhoz;
 • nem tud a @ jel segítségével megszólítani téged;
 • nem tud levelet írni neked az adatlapodon keresztül.

A letiltás ténye mások számára nem publikus, csak a tiltó személy és a letiltott tag tud róla. Az általad letiltott tagok listája a Beállítások menüpont Beállítások fülén elérhető linken keresztül tekinthető meg.

Kérünk, ha valaki letiltott téged, tartsd tiszteletben a döntését, és a továbbiakban ne szólj hozzá, illetve ne beszélj róla az oldalon.

Le lett tiltva a hozzászólási jogom. Most mi lesz?

Gyors válasz: Amennyiben az erről szóló üzenet piros alapon jelenik meg, a hozzászólási jogod azért lett letiltva, mert több ízben vagy súlyosan megsértetted a Poet szabályzatát. A megadott idő eltelével újra lehetőséged lesz rendesen használni a Poet funkcióit. Más esetben lásd itt.

Bővebben: Ha a Poet szabályzatát több ízben vagy súlyosan megsérted, átmenetileg korlátozhatjuk a hozzászólási jogodat a Poet teljes felületén vagy egy adott fórumtémában. Erről egy piros alapon megjelenő üzenet értesít az adott témánál, vagy teljes tiltás esetén minden olyan helyen, ahol lehetőséged lenne hozzászólni. Ha az üzenet nem piros alapon jelenik meg, akkor nem kerültél letiltásra, hanem egy adott tagunk jelölte be, hogy nem szeretne hozzászólásokat kapni tőled - erről bővebben itt olvashatsz.

A hozzászólási jog teljes korlátozása 1, 3, 7, 14 vagy 30 napig érvényes, a pontos lejárati idejét a korlátozásról szóló hibaüzenet tartalmazza. Amíg a korlátozás érvényben van, nem fogsz tudni hozzászólni a versekhez, a fórumhoz, a blogokhoz, valamint nem írhatsz új blogbejegyzést és a többi tagunknak üzenetet sem. Ha a tiltás egy adott fórumtémára vonatkozik, az 1 hétig vagy 1 hónapig érvényes.

A hozzászólások tiltásának lehetőségét azért vezettük be, hogy a szabályzatunkat súlyosan vagy több ízben megsértő tagok kitiltása nélkül is fenn tudjuk tartani az oldal baráti hangulatát. Ha hozzászólásaid átmenetileg tiltva lettek, kérjük, várd meg a tiltás végét, és ügyelj arra, hogy utána is csak olyan hozzászólásokat helyezz el az oldalon, amik összhangban vannak a Poet szabályzatával!

A tiltásokat moderátori joggal rendelkező tagjaink előzetesen megbeszélik, és csak több személy együttes döntése alapján állítják be. Amennyiben mégis úgy gondolod, hogy a korlátozást valamilyen félreértés vagy tévedés miatt kaptad, a kapcsolat menüpontban megadott címen jelezheted ezt a főmoderátor számára. Kérlek, ne írj olyan esetben, ha úgy gondolod, hogy valóban megsértetted a Poet szabályzatát, de megbántad, és szeretnéd, ha visszaállítanánk a hozzászólási jogodat! A tiltás a megadott idő elteltével automatikusan, külön kérelem nélkül le fog járni.

A korlátozás bármilyen módon történő kicselezése (ide értve az új regisztráció létrehozását is) súlyos szabályszegésnek minősül, és az oldalról történő kitiltással járhat.

Mik azok a címkék, és hogyan működnek?

Gyors válasz: A versed tartalmát leíró rövid kis szavak.

Bővebben: Az oldalon lévő verseket lehetőség van címkékkel ellátni, nem létező "kategóriákat" létrehozva ezáltal. Minden vers oldalán megtalálhatóak az adott vershez hozzáadott címkék, melyekre rákattintva az összes olyan vers kilistázásra kerül, amelyhez valaki a megadott címkét társította. A címkék oldalán a versekhez adott népszerű címkéket összegyűjtve is megtalálod.

Címkét bármelyik bejelentkezett tag hozzáadhat egy műhöz a vers oldalán, és a saját címkéit bárki törölni tudja. A vers szerzője szintén törölni tudja a verséhez társított címkéket, és törlés után azok már nem lesznek hozzáadhatóak az ő verséhez.

Egy vershez maximum 8 címke adható. A korábban még senki által nem használt címkék moderátori ellenőrzés után kerülnek csak a fel a vershez.

A címkék hozzáadása során törekedj arra, hogy olyan címkéket használj, amelyek már léteznek, illetve vélhetően mások is használni fogják majd. A címke kiválasztása során tartsd szem előtt az alábbi pontokat:

 • A versekhez csak releváns címkéket adj hozzá, és csak a fő témájához kapcsolódóan (ne adj például "kutya" címkét egy vershez, ha abban meg van említve egy kutya, de alapvetően teljesen másról szól).
 • Igyekezz ragozás nélküli főneveket használni a vers fő témájának, típusának jellemzésére.
 • Ne add hozzá a nevedet címkeként! Az általad írt verseket enélkül is lehetőség van listázni.
 • Ne add hozzá címkeként a vers címzettjének nevét! (Pl. a "Tominak" szó nem megfelelő címkeként, a "lányomnak" viszont igen, ha a versedet általában bárki mondhatná saját lányának.)
 • Ne adj hozzá olyan kifejezést, aminek csak számodra van jelentése!
 • Ne add hozzá a "vers" címkét, ha a versed nem a verselésről szól. Azt nem kell külön jelölni, hogy a műved egy vers, hiszen minden Poetre felkerült mű az.
 • Ne is használd a "vers" szót feleslegesen a címkékben! A "kereszt alakú vers" jó, mert a "kereszt alakú" vagy "kereszt alak" címke nehezen érthető lenne, és ugyanígy megfelelő a "gyerekvers", de pl. az "istenes vers" helyett megfelelő az "isten" címke is, ezért azt kell használni.

A fenti követelményeknek nem megfelelő egyes gyakori címkéket a rendszer automatikusan tilt, ilyenkor hibaüzenet figyelmeztet arra, hogy a címke nem használható. Néhány címke automatikusan átnevezésre kerül, hogy elkerüljük az azonos jelentésű címkék sokaságát.

A szolgáltató fenntartja a jogot, hogy az irreleváns vagy nem megfelelően használt címkéket törölje, és a rendszerrel visszaélő tagok címkézési jogát letiltsa.

Hogyan törölhetem a hozzászólásomat?

Gyors válasz: A zászló ikon segítségével.

Bővebben: A zászló ikonnal jelölt szabálysértés jelentés funkció a saját hozzászólásodnál törlési funkcióként üzemel. Amennyiben a hozzászólásod nem a legfelső az adott témában, a hozzászólás helyén az "Ezt a hozzászólást a szerzője törölte." szöveg fog megjelenni. Erre azért van szükség, hogy a beszélgetés fonala továbbra is követhető legyen, hiszen a hiányzó és nem jelzett hozzászólások érthetetlenné tennék a beszélgetést az azt visszaolvasó számára. Amennyiben a hozzászólást valaki más verséhez írtad, a törlésre utaló szöveg akkor is megjelenik, ha a te hozzászólásod volt az utolsó. Ez azért van így, mert a legtöbb tagunk e-mailben értesítést kap a hozzászólások érkezéséről, és ha nem lenne nyoma a törölt hozzászólásnak, nem értené, hogy miről kapott értesítést.

Hogyan működik a megosztás?

Gyors válasz: A publikálásról szóló értesítő levélben lévő linkek segítségével tudod megosztani versedet.

Bővebben: Amikor a versed elfogadásra kerül, e-mailben értesítünk erről. A levélben a versed linkje mellett találsz néhány megosztási javaslatot is, amelyek segítségével egy kattintással további olvasókat szerezhetsz frissen publikált művednek. Ezeknek a funkcióknak a használatához szükséges, hogy a választott szolgáltatásban regisztrált tag legyél.

A vers oldalán található megosztás gombok segítségével mások verseit is meg tudod osztani.

 • Facebook: A Facebook a legnagyobb nemzetközi közösségi oldal. A Facebookon történő megosztáskor a versed linkje minden ismerősöd kezdőoldalán megjelenik.
 • Twitter: A Twitter egy mikroblog szolgáltatás, ahol rövid, 140 karakter hosszú bejegyzéseket lehet megosztani azokkal az emberekkel, akik feliratkoztak a csatornádra, és így követnek téged.
 • Saját honlap: Ha van saját weboldalad vagy blogod, ott is megoszthatod versedet a látogatóiddal.

Mi alapján van a toplista kiszámítva?

Gyors válasz: A kedvencnek jelölések és más egyéb adatok alapján.

Bővebben: A toplista a kedvencnek jelölések súlyozott értékei alapján, valamint más információk felhasználásával készül. Az egyes tagok kedvenc jelölései az oldalon történő aktivitásuk függvényében különböző mértékben számíthatnak bele a toplista eredményébe. A szavazatok értéke az aktivitások függvényében folyamatosan újraszámításra kerül. Ez a rendszer a többszörös regisztrációk és a toplistában elért helyezésre irányuló manipulációk kivédése érdekében lett bevezetve.

A versek toplistán való megjelenési sorrendjét manuálisan változtatni, valamint egyes versek toplistán való helyezését részletesen elemezni nem áll módunkban, ezért arra kérünk, hogy ezzel kapcsolatban ne írjatok nekünk.

Milyen képet tölthetek fel az adatlapomra/blogomra?

Gyors válasz: Az adatlapodra rólad készült fotót várunk, és a blogodba is csak olyan képet tölthetsz fel, amit te készítettél.

Bővebben: Az adatlapodra olyan rólad készült fotót várunk, amin nincsenek effektek, feliratok, és nincs elforgatva oldalra vagy fejjel lefelé. Ha a képet nem te készítetted, rendelkezdned kell a felhasználási jogaival. Ha a kép nem felel meg ezeknek a kritériumoknak, előfordulhat, hogy nem jelenik majd meg a verseid oldalán, illetve jogsértés esetén törlésre kerül.

Szerzői jogi okokból a blogokba is csak olyan képet szabad feltölteni, amit te készítettél. Kérlek, vedd figyelembe, hogy az Interneten található képeket akkor is szerzői jog védi, ha ez külön nincsen a kép mellett megemlítve, és attól, hogy mások ennek ellenére felhasználják őket, a felhasználásuk még nem lesz jogszerű. Egy kép csak akkor, és akkor is csak bizonyos feltételekkel használható fel ingyenesen, ha erről a szerzője külön nyilatkozott, és a szerző nevét általában ilyen esetben is kötelező megjeleníteni, amire azonban a Poeten nem található külön felület.

A feltöltött képekért a jogi felelősséget minden esetben a feltöltő vállalja, azonban a Poet a feltöltött képeket ellenőrizheti, és jogsértés gyanúja esetén törölheti.

Hibaelhárítás

Miért nem stimmelnek a számok, ha ki vagyok jelentkezve?

Gyors válasz: Sok a látogatónk, ezért gyorsítótárat használunk.

Bővebben: A Poet.hu-t minden nap rengeteg olvasó keresi fel, ezért az oldal terhelésének csökkentése érdekében bizonyos adatokat átmenetileg gyorsítótárban tárolunk, és csak meghatározott időközönként frissítünk. Ez a bejelentkezett felhasználókat nem érinti, ha viszont kijelentkezve nézed az oldalunkat, sok helyen régebbi, elmentett adatokat látsz a legfrissebbek helyett. Emiatt előfordulhat, hogy a versek listájánál azt látod, hogy egy verset csak ketten jelöltek kedvencnek, a vers oldalára lépve viszont már hármas számmal találkozol; vagy azt látod, hogy egy verset még csak 12-en néztek meg, de belépés után ez a szám 120-ra ugrik fel. Ha néhány óra múlva visszanézel, ezek az értékek valószínűleg már szinkronba kerülnek.

Hova lettek a kedvencnek jelöléseim/hozzászólásaim/figyelőim?

Gyors válasz: valószínűleg törölte magát valaki az oldalról, és így törlődtek az ő kedvencnek jelölései, figyelései, általad kedvencelt versei és a verseihez írt hozzászólások is.

Bővebben: Szabálysértés esetén moderálási joggal rendelkező tagjaink törölhetnek hozzászólásokat és verseket is, kedvencnek jelöléseket és figyeléseket azonban soha nem törlünk. Ha a hozzászólásaid száma nagyobb mennyiségben csökkent (vagy nem szoktál szabályt sérteni), akkor is valószínűbb, hogy nem a moderátorok állnak mögötte.

 • A figyelőid száma akkor csökkenhet, ha valaki visszavonta a figyelésedet, vagy egy (esetleg több) téged figyelő személy törölte magát az oldalról.
 • A kedvenc verseid száma akkor csökkenhet, ha visszavontad a kedvencnek jelölést egy versről, a vers törölve lett, vagy valaki törölte a regisztrációját a verseivel együtt.
 • A verseid kedvencelésének száma akkor csökkenhet, ha valaki visszavonta a verse(i)dről a kedvencnek jelölést, vagy törölte magát az oldalról, és így a kedvencei is törlődtek.
 • A hozzászólásaid száma akkor csökkenhet, ha te, egy moderálási joggal rendelkező tagunk vagy egy blog tulajdonosa törölte egy hozzászólásodat, ha egy szerzőnk törölte a blogját, blogbejegyzését, versét vagy regisztrációjával együtt az előbbieket mind, illetve ha egy teljes fórumtéma törlésre kerül (ez utóbbi nagyon ritkán fordul csak elő).

Miért nem szerepel a nevem a szerzők listájában?

Gyors válasz: Ne aggódj, holnap már szerepelni fog benne.

Bővebben: A szerzők listája minden nap éjfélkor frissül, ezért ha csak most került fel az első versed, éjfélig várnod kell, hogy megjelenj a szerzők listáján.

Miért nem tudok új képet feltölteni az adatlapomra?

Gyors válasz: Az adatlapodon nyomj Ctrl + F5-öt az új kép megjelenítéséhez!

Bővebben: Az adatlapodon lévő kép nevét a felhasználónevedből képezzük. Új kép feltöltése estén előfordulhat, hogy a böngésződ a kép neve alapján úgy gondolja, hogy egyszer már letöltötte a képet, és a gyors megjelenítés érdekében ezt a letöltött képet jeleníti meg az újonnan feltöltött kép helyett. A Ctrl és F5 billentyűk együttes lenyomásával frissítheted az adatlapodat oly módon, hogy nálad is az új kép jelenjen meg.

Miért nem jelenik meg a fotóm a verseim oldalán?

Gyors válasz: A kép még nem lett moderálva, vagy nem megfelelő az általad feltöltött fotó. Tölts fel egy másikat!

Bővebben: A feltöltött fotók ellenőrzés után, és csak akkor jelennek meg a versek oldalon, ha szerzőportréként megállják a helyüket. Ha a képed nem jelenik meg a versed oldalán, annak több oka lehet:

 • A képet csak nemrég töltötted fel, és még nem lett moderálva.
 • A kép egyértelműen nem téged ábrázol (pl. egy tárgy vagy egy rajzfilm figura van a képen).
 • A kép nem csak téged ábrázol, így nem lehet eldönteni, hogy a rajta szereplő emberek közül melyik vagy te.
 • A rendszer a feltöltött képből automatikusan készíti el a kisebb, megfelelő méretre levágott képet. Elképzelhető, hogy az így készült kép nem megfelelő, mert fontos részek hiányoznak a portréról.
 • A képen túlságosan távol állsz, így kisebb nézetben nem vagy rajta kivehető.
 • A kép homályos, beégett, vagy különböző effektek, felíratok vannak rajta.
 • A kép elforgatva lett feltöltve.

Ha szeretnéd, hogy a verseidnél is megjelenjen a portréd, tölts fel egy új fotót magadról!

Egyéb

Hogyan tudok segíteni a Poetnek?

Gyors válasz: Tartsd be a szabályokat, segíts a többieknek és népszerűsítsd az oldalunkat!

Bővebben: Köszönjük, hogy segíteni szeretnél nekünk a Poet jobbá tételében. Számtalan módja van, hogy megkönnyítsd munkánkat, közreműködj az oldal alakításában vagy népszerűsítsd a portált. Íme néhány ötletünk:

 • Olvasd el, és tartsd be vers beküldési szabályzatunkat! Egyes esetekben rengeteg időt elvehet, amíg egy-egy vers az irányelveknek megfelelően javításra kerül. Ha pontosan betartod az abban foglaltakat, azzal gyorsíthatod a versek felkerülését.
 • Olvasd el, és tartsd be fórumunk felhasználási feltételeit! A versekhez hasonlóan a fórumok moderálása és az esetleges viták kezelése is időigényes feladat. A felesleges nézeteltérések rossz fényt vetnek az oldalra, és elvehetik tagjaink kedvét az aktív közreműködéstől. Ha betartod a fórum használati szabályzatunkat, egy vidámabb, boldogabb Poet megteremtésében segítesz nekünk.
 • Jelentsd a szabálysértéseket! Ha szabálysértő verset vagy hozzászólást találsz az oldalon, és jelented, akkor még azelőtt lépni tudunk, hogy komolyabb vita vagy sértődés alakulna ki a szabálytalanság miatt.
 • Olvasd a GyIK-ot és légy türelmes! Egy ilyen nagy oldal esetén elkerülhetetlen, hogy rengeteg e-mail érkezzen hozzánk, amelyek megválaszolása nem kevés időt igényel. Ha levélírás előtt tájékozódsz, valamint türelmesen vársz versed megjelenésére anélkül, hogy ezzel kapcsolatos kérdésekkel terheled postaládánkat, több időt tudunk az oldal fejlesztésére fordítani.

Építsd a közösséget!

 • Írj kommentet a versekhez! Mindenki szeretne véleményt kapni a feltöltött verseiről, és minél többen hozzászólnak, annál elégedettebbek lehetnek tagjaink az oldallal. Véleményeddel mások fejlődését is segíted, így hosszabb távon hozzájárulsz, hogy a Poeten egyre jobb és jobb alkotások kapjanak teret.
 • Segíts a többieknek! Ha valakinek olyan kérdése van, amire tudod a választ, segíts neki, hogy minél gyorsabban választ kaphasson!
 • Segíts a viták lezárásában! Ha azt látod, hogy agresszív vagy felesleges viták alakulnak ki a fórumban, a szabálysértés funkció segítségével jelentsd a hozzászólást, vagy próbálj meg kedvesen, békítően közbelépni. Így segíthetsz a nagyobb viták megelőzésében.
 • Szervezz programokat, helyi közösségeket! Ha nonprofit Poet találkozót, felolvasóestet vagy helyi közösséget szervezel, segítesz abban, hogy tagjaink személyesen is megismerjék egymást. Ha írsz nekünk, szívesen közreműködünk veled a program meghirdetésében.

Népszerűsítsd az oldalunkat!

 • Engedélyezd verseid utánközlését! Ha beállítod, hogy versedet a neved megemlítésével és a Poet.hu-ra történő hivatkozás mellett nonprofit céllal szabadon utánközölhessék, azzal hozzájárulsz az oldal népszerűsítéséhez.
 • Oszd meg, ha tetszik valami! Akár Facebookon, akár más közösségi oldalon osztod meg a neked tetsző verseket, új emberekkel ismerteted meg az oldalunkat. Így nem csak több hozzászólás érkezhet a versekhez, de új alkotók is csatlakozhatnak hozzánk, és összességében színesítheted a Poet életét.
 • Linkeld be az oldalunkat! Ha van saját honlapod vagy blogod, linkeld be rajta a Poetet! Ezzel is hozzájárulsz, hogy a Poet a legnagyobb és legnépszerűbb verses oldal legyen Magyarországon.
 • Használd honlapként az adatlapodat! Ha nincs saját honlapod, add meg a Poet.hu-s adatlapodat honlapként, ha kérdezik valahol a honlap címedet. Így többen jutnak el a verseidhez, és többen ismerik meg a Poetet is.
 • Írj rólunk! Sokan vannak, akik keveset interneteznek, vagy csak nem jutott még eszükbe, hogy a neten publikálhatnák saját alkotásaikat. Ha iskolaújságban vagy más offline, esetleg online médiumban bemutatsz minket, nekik is esélyt adsz, hogy megismerhessék a Poet.hu nyújtotta lehetőségeket.

Segíts fejlődnünk!

 • Írd meg az ötleteidet! A felmerült igények és ötletek alapján a Poet.hu-t folyamatosan fejlesztjük. Ha neked is vannak ötleteid, javaslataid, örömmel olvasnánk azokat. Bár nem ígérjük, hogy minden kérést teljesíteni tudunk, a felmerült javaslatok alapján már számtalan funkcióval sikerült bővíteni oldalunkat.

Hogyan írjak jobb verseket?

Gyors válasz: Olvass klasszikusokat, használd a Poet versírást segítő funkcióit, valamint fogadj és írj kritikákat!

Bővebben: A Poet számtalan funkciót nyújt, ami segítségedre lehet alkotói fejlődésedben.

 • Olvass klasszikusokat! A versírás megtanulásához az egyik legjobb módszer, ha sok jó verset olvasol. Olvass minden nap, keress olyan verseket, amik tetszenek, próbálj meg rájönni, hogy miért tetszenek, ezt igyekezz magadban megfogalmazni és másoknak is leírni! A Poet társoldalára, az Eternusra minden nap felkerül egy vagy több klasszikus mű - itt gyűjtheted a kedvenceidet és hozzá is szólhatsz a versekhez.
 • Tanulj meg helyesen írni! Ahhoz, hogy a nyelvet művészien tudd használni, érdemes tisztában lenni az alapokkal. Ha problémák vannak a helyesírásoddal, tanulj! Tanulhatsz közvetlenül is, az itt és itt leírt módszerek segítségével, de akár közvetett úton is, rengeteg olvasás által. Nem csak a versek, hanem bármilyen irodalmi mű olvasása segíti a helyes írásmódok rögzülését.
 • Bővítsd a szókincsedet! A klasszikusok és az irodalmi művek olvasása ebben is segít, a Poet szinonimaszótár pedig közvetlen segítséget nyújt, ha gondolataidat választékosabban szeretnéd megfogalmazni.
 • Ügyelj a rímekre! Kerüld a ragrímeket, és ne engedd, hogy az általad talált rímek vezessék a mondanivalódat (vagy legalábbis ügyelj arra, hogy ez ne látszódjon a verseden)! Ha megakadtál, segítségedre lehet a Poet rímszótár, illetve szinonimaszótárunk is.
 • Ügyelj a szótagszámra! Bár nem minden versnek kell egyező szótagszámú sorokat tartalmaznia, ha ügyelsz a szótagszámra, versed általában gördülékenyebb lesz, jobban hangzik, és a te kifejezőkészséged is fejlődik közben. Versszerkesztőnkben a vers írása közben folyamatosan láthatod a szótagszámokat, és még az írást segítő szótárainkat is elérheted közvetlenül a készülő mű mellett.
 • Kerüld a közhelyeket! Válassz egyedi témákat, megoldásokat és nézőpontokat, próbálj meg többet, mást vagy másképp mutatni, mint költőtársaid! Közvetett úton segíthet, ha sok Poeten megjelent verset elolvasol, és megfigyeled, mik azok a témák, szófordulatok, amik gyakran előfordulnak bennük. Közvetlen segítségért tanulmányozd a fórumunkban épülő közhelygyűjteményt!
 • Vegyél részt kihívásokon! Fórumunkban több verses kihívás is található. A szabályoknak való megfelelési kényszer segíthet az általad használt technikák felismerésében és tökéletesítésében.
 • Fogadd a kritikákat! Ha versedhez negatív kritika érkezik, ne sértődj meg, inkább gondold át, igyekezz tanulni belőle és legközelebb jobb verset írni! Az építő jellegű kritika az egyik leghasznosabb segítség lehet, ha megfelelően fogadod. Fórumunkban több helyen is kérhetsz kritikát, ha úgy gondolod, hogy a versedhez nem érkezett elegendő.
 • Írj kritikákat! Nem baj, ha még nem vagy jó versíró, nyugodtan írj kritikákat a többiek verseihez! Ahhoz, hogy eldöntsd, hogy tetszik-e egy vers és megfogalmazd, hogy mi nem tetszik benne, nem kell, hogy te magad jobbat tudj írni. Ha tudatosítod, hogy mi nem tetszik egy műben, az segít abban, hogy később te magad elkerüld ezeket a hibákat, és ha mindezt le is írod, akkor közben másnak is segítesz a fejlődésben. Őszinte kritikádért cserébe másoktól is őszinte hozzászólásokat fogsz kapni.
 • Ne félj változtatni a verseden! Még ha a verset egy ültő helyedben, ihlet alatt írtad is, néhány nap múlva elolvasva találhatsz olyan részeket benne, amik másként írva jobban hangoznának vagy jobban kifejeznék a mondanivalódat. Ha a már megírt verset szentnek és sérthetetlennek tekinted, elmulasztod a lehetőséget, hogy a lehető legjobb műveket add ki a kezedből. A nagy költők közül is sokan javítottak utólag, akár még publikálás után is műveiken, tehát nyugodtan megteheted te is.
 • Tanulj a versírásról! Szakkönyvekben és a Wikipédián is rengeteg információt találsz a különböző költői eszközökről és azok megfelelő használatáról. Bár nem feltétlenül kell mindent megfogadni, amit a korábbi költők a költészetről gondoltak, az elmélet és a technikák megismerése segít értelmezni a klasszikus műveket, és neked is segít, hogy akár még ihlet közben is tudatosabban használd a magyar nyelvet.
 • További tippekért és szakmai anyagokért látogasd meg a Versírás trükkök oldalt, ahol akár te is megoszthatod tippeidet, trükkjeidet a többiekkel!

Mi a Poet álláspontja a szerzői jogsértésekről?

Gyors válasz: A Poet tiszteletben tartja mindenki szerzői jogát, és ugyanezt várja el az oldal tagjaitól is.

Bővebben: A Poet tiszteletben tartja mindenki szerzői jogát, és ugyanezt várja el az oldal tagjaitól is. A Poet minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy az oldalon ne jelenhessenek meg szerzői jogsértő anyagok. A beküldött versek egyes részeire a Poet robotja az Interneten is rákeres, és egyezés esetén jelzi azt a moderálási felületen. A moderálás során a versek ettől függetlenül is megvizsgálásra kerülnek, hogy kizárhassuk a plágium lehetőségét. Amennyiben egy vers eredete kétséges, a mű a főmoderátorhoz kerül, aki részletesen is kivizsgálja az esetet. Tudomásunk szerint ilyen szigorú elbírálás a közösségi alkotó oldalak között csak nálunk található.

Az Interneten egy-egy mű eredeti szerzőjét megtalálni nem mindig könnyű, sőt, néha lehetetlen feladat. Így van ez a Poet társoldalán, a Citatumon, a híres emberek idézetei esetében, és így van természetesen az amatőr költők műveivel is. Előfordul, hogy egy-egy tagunk több helyen és több néven is publikál. Máskor a korábban már publikált művét mások ellopták, és SMS szövegként, név nélkül, vagy saját nevük alatt közölték saját weboldalukon. Megint máskor a vers részletei valójában nem lopottak, csak egyszerűen közhelyesek, és már más is írt egészen hasonló gondolatokat. A legtöbb esetben a kérdés nem fekete-fehér, és sajnos nincs erőforrásunk arra, hogy az eredeti szerző után hosszasan nyomozzunk. Ha a vers eredeti szerzőjének kilétéről néhány perc keresés alapján nem sikerül meggyőződnünk, a művet visszautasítjuk, és a beküldőnek megírjuk, hogy keresésünk alapján az Interneten a verset másnak tulajdonítják, és sajnos nincs erőforrásunk a kérdés további vizsgálatára. Annak érdekében, hogy az esetleges szerzői jogsértéseket elkerüljük, a szerző korábbi verseire is rákeresünk, valamint ettől kezdve az illető minden beküldött versénél jelzi a rendszer a moderátori felületen, hogy az ő verseit szerzői jogsértés tekintetében különösen figyelniük kell.

Bár mindent megteszünk a szerzői jogsértő anyagok felkerülésének elkerülése érdekében, természetesen így is előfordulhat, hogy egy-egy vers átjut a szűrőnkön, vagy a moderálás nélkül működő Poet blogon kerül publikálásra. Ilyen esetben, ha az eredeti szerző jelzi nekünk a problémát, a lehető leghamarabb töröljük azt az oldalról, és fellépünk a beküldővel szemben.

A jogsértés-gyanús művek esetében a fenti bizonytalanságok, valamint a szándékosság esetleges hiánya miatt a Poet jóhiszeműen jár el, és a tartalom törlése mellett a probléma beküldőnek történő elmagyarázásával, valamint a szerző műveinek alaposabb vizsgálatával reagál (ami a további verseinek hosszabb várakoztatását eredményezheti). A szerzői jogok egyértelműen szándékos vagy több ízbeni megsértését a publikálási funkció megvonásával, a regisztráció törlésével vagy az oldalról történő kitiltással szankcionáljuk.

A beküldött anyagokért minden esetben a beküldő (vagy jogi képviselője) vállalja a felelősséget, és felhasználási feltételeink alapján minden tagunk kötelező jelleggel elfogadja, hogy amennyiben az általa közzétett tartalommal kapcsolatban harmadik fél eljárást indít vagy igényt támaszt, a felmerülő valamennyi költség és kár megtérítését magára vállalja. Jogsértés esetén a jogszabályok által megkívánt keretek között együttműködünk a hatóságokkal a jogsértést elkövető személyekkel szemben.

Javaslatom vagy kritikám lenne. Mit tegyek?

Gyors válasz: Írd meg nekünk levélben vagy a fórumunkban. Kérünk, hogy elutasító válaszunk esetén is tartsd tiszteletben döntésünket.

Bővebben: A Poet fontosnak tartja az oldallal kapcsolatos építő jellegű kritikákat, és igyekszik őket felhasználni a Poet jobbá tételében. Megköszönjük, ha megosztod velünk észrevételeidet. Panaszaidat és javaslataidat levélben vagy a Panaszfalunkon, illetve a Fejlesztési ötletek című fórumunkban várjuk. Bár minden javaslatot megfontolunk, természetesen nem érthetünk mindegyikkel egyet. A feltevésekre három különböző módon szoktunk válaszolni:

 • Felvesszük a javaslatot a fejlesztési ötlet listára. Mivel rengeteg pont szerepel listánkon, és ezek olykor akár egymásnak ellentmondó irányokat is képviselhetnek, nem tudunk minden itt szereplő ötletet megvalósítani, azonban az oldal fejlesztése során a listán lévő javaslatok közül szoktunk válogatni. Kisebb fejlesztéseknél, ha épp van kellő erőforrásunk, megesik, hogy egyáltalán nem kell várni, de a sok ötlet miatt általában hosszú időnek kell eltelnie, mire egy adott javaslat végül megvalósul. Bár az egyes pontok között van fontossági sorrend, mindig közvetlenül a fejlesztés előtt döntünk arról, hogy mi lesz a következő, ezért előre senkinek sem tudjuk megmondani, hogy mikorra várható (vagy várható-e egyáltalán) a javasolt funkció vagy változtatás életbe léptetése.
 • Kikérjük mások véleményét is. Ez általában a fórumon való megvitatást jelenti. Kérünk, hogy ilyen esetben ne próbálj embereket toborozni a javaslatod megvédése érdekében, hiszen nem arra vagyunk kíváncsiak, hogy hány embert tudsz mozgósítani, hanem arra, hogy a jelen lévő, véleményének hangot adó tagjaink közül átlagosan mennyien támogatják és hányan ellenzik a javaslatodat.
 • Megírjuk, hogy javaslatodnak nem fogunk eleget tenni. A javaslatok gyakran a Poet céljaival és értékeivel teljesen összeférhetetlenek, így például agresszív, erotikus versek publikálását vagy minden vers moderálás nélküli felkerülését támogatják. Bár megértjük, hogy az oldal alapvető filozófiája nem mindenkinek nyeri el tetszését, ezek nem képezik vita tárgyát. Máskor a javaslatok olyan megoldásokat tartalmaznak, amelyek megítélésünk szerint nem működnének a kívánt módon, károsan befolyásolnák az oldal működését vagy túlságosan sok erőforrást igényelnének, és csak kevés hasznot hoznának a közösség számára (például azért, mert csak egy-két ember használná őket). Bár elképzelhető, hogy döntésünkkel nem értesz egyet, ebben az esetben is kérünk, hogy tartsd tiszteletben azt.

Az oldal üzemeltetése sok erőforrást igényel, ezért fontosnak tartjuk, hogy ne raboljuk egymás idejét feleslegesen. Az oldalon kialakult viták jellemzően több moderátori joggal rendelkező tagunk több órás vagy akár egész napos figyelmét igényelhetik, ezért fontos, hogy amennyiben kritikád vagy javaslatod elutasításra talált, tartsd be az alábbi pontokat:

 • Ne ismételgesd! Az elutasítást minden esetben alaposan megfontoljuk. Amennyiben úgy gondolod, hogy további érveid vannak, személyesen megírhatod azokat levélben a főmoderátor részére. A Poetnek rengeteg látogatója van, és különböző okokból, de minden nap sok megválaszolandó levél érkezik a postafiókunkba, ezért a további viták folytatása meghaladja erőforrásainkat, javaslataidat azonban minden esetben el fogjuk olvasni, és pozitív vagy negatív döntésünkről mindenképpen értesítünk.
 • Ne keress további támogatókat! Ha úgy gondoljuk, hogy a kérdésben nem tudunk dönteni, és a felvetés további személyek megfontolását igényli, arról mi gondoskodunk.
 • Ne uszíts és ne kelts felkelést! Ez alatt értjük az oldal üzemeltetőinek vagy moderálási joggal rendelkező tagjainak történő rejtett, esetleg rosszindulatú célok tulajdonítását, vezetőképességük megkérdőjelezését, annak sugallatát, hogy az oldallal sokaknak problémája van, és másoknak is érdemes emiatt szót emelniük, illetve minden olyan megjegyzést, ami arra buzdít másokat, hogy tevékenyen részt vegyenek az oldal kritizálásában, szüneteltessék rajta tevékenységüket, töröljék regisztrációjukat vagy más módon sértsék a Poet vélt vagy valós érdekeit.
 • Ne zsarold az oldalt vagy tagjait! Bár megértjük, és tiszteletben tartjuk, ha oldalunk jelenlegi működése nem nyeri el tetszésedet, és regisztrációd törlése vagy a további publikálás beszüntetése mellett döntesz, döntésedet ne használd arra, hogy annak kihirdetésével támogatókat szerezz vagy válaszunk megváltoztatására próbálj rábírni minket!
 • Ne személyeskedj! Esetleges válaszod megfogalmazása során tartózkodj a döntést közlő személy vagy a Poet tagjainak becsmérlésétől, és inkább higgadtan, a fenti pontok figyelembe vétele mellett írd meg véleményedet.

A fenti pontok megsértése súlyos szabálysértésnek minősül, és az oldalról történő azonnali, külön figyelmeztetés nélküli törléssel vagy kitiltással járhat.

Felhasználhatom az oldalon lévő verseket a saját honlapomon?

Gyors válasz: A vers oldalán találsz információt arról, hogy felhasználhatod-e.

Bővebben: Az oldalon fenn lévő egyes versek szabadon felhasználhatóak, másoknál viszont a szerző külön engedélye szükséges az utánközléshez. A szükséges tudnivalók minden egyes vers mellett egyedileg szerepelnek. Bár az egyes versek szabadon felhasználhatóak lehetnek, az adatbázis gyűjteményes műnek minősül, melyet szerzői jog véd. Az oldalon található művek csak az egyes szerzők vagy a Poet.hu írásbeli engedélyével használhatók fel más versgyűjtemény létrehozásához.

A Vers az oldaladra menüpont segítségével a legújabb verseink folyamatosan frissülő listáját vagy véletlenszerűen változó verseket is megjeleníthetsz honlapodon, akár különböző kategóriákra vagy a kedvenceidre szűkítve a válogatást.

Készíthetek átdolgozást az oldalon lévő versekből?

Gyors válasz: A vers oldalán találsz információt arról, hogy átdolgozhatod-e.

Bővebben: Az oldalon fenn lévő egyes versek szabadon átdolgozhatóak, másoknál viszont a szerző külön engedélye szükséges az átdolgozáshoz. A szükséges tudnivalók minden egyes vers mellett egyedileg szerepelnek. Amennyiben egy versnél engedélyezve van az átdolgozás készítése, szabadon készíthetsz belőle származásos műveket, úgy mint megzenésítést, videóklipet, paródiát stb., azonban fontos, hogy a szerzőre (és egyes esetekben a Poet.hu-ra) minden esetben hivatkoznod kell, és az átdolgozás készítése és közzététele még közvetve sem szolgálhat profit szerzési célokat. Mindez nem érinti azt az esetet, ha a vers egy-egy részét abból a célból írod át, hogy egy hozzászólásban megmutasd a szerzőnek, hogy szerinted hogyan lehetne jobb. Ez utóbbira bármelyik mű esetében lehetőség van.

Nem találtam meg a kérdésem a GyIK-ban!

Gyors válasz: Kérdezz a fórumban!

Bővebben: Ez a GyIK - ahogy a neve is mutatja - csak a gyakran ismételt kérdésekkel foglalkozik. Ha más kérdésed van, azt nyugodtan felteheted Segítségkérés a Poet működésével kapcsolatban című fórumtémánkban.

Az oldalon sütiket (cookie-kat) használunk egyes funkciók (úgy mint belépés vagy beállítások elmentése) biztosításához, valamint biztonsági okokból. Harmadik féltől származó sütiket használunk a megjelenő reklámok személyre szabása és statisztikai adatok gyűjtése érdekében. A sütikről részletes tájékoztató olvasható adatvédelmi tájékoztatónkban. A süti beállításokat lehetőség van személyre szabni ezen az oldalon vagy az "Elfogadom" gombra kattintva hozzájárulhatsz az összes süti használatához.Elfogadom