Fórum használati szabályzat

Érvényességi kör

Jelen szabályzat egyaránt vonatkozik a vers hozzászólásokra, a Poet fórumra, a blog hozzászólásokra, a Poet felületén keresztül elküldött üzenetekre, a Poet Facebook és Google+ oldalára, valamint a felhasználónévre és az adatlapon szereplő bemutatkozás szövegére is. A Poet ezen felületein megjelenő tartalmak szerkesztés vagy moderálás nélkül kerülnek fel az oldalra, a szolgáltató a felhasználók közötti eszmecseréhez, kommunikációhoz biztosít tárhelyet. A megjelenített tartalmak a felhasználók véleményét tükrözik, amely eltérhet a szolgáltató véleményétől.

Általános szabályok

Tilos olyan hozzászólás elhelyezése, amely

 • Szerzői jogokat, személyiségi jogokat, adatvédelmi törvényeket sért,
 • Jogszabályba ütközik, vagy bűncselekményre, jogsértésre történő felhívást közöl,
 • Agresszív, személyeskedő, trágár, erotikus, rágalmazó, kötekedő, diszkrimináló, kegyeletsértő vagy gyűlöletkeltő,
 • Erotikus (kivéve az Erotika kategóriában szereplő versek alatti hozzászólásokat),
 • Piszkálódó, szándékosan egy vagy több személy idegesítése céljából lett írva,
 • Személyes levélből a küldő hozzájárulása nélkül idéz,
 • Nemzeti, etnikai, faji vagy vallási hovatartozás, illetve nemi identitás alapján hátrányosan megkülönböztető, vagy azt indokolatlanul firtató,
 • A beépített szószűrő szándékos kikerülésével tiltott szavakat használ,
 • Feltűnően zavarja a kulturált, folyamatos eszmecserét (ide értve a már megválaszolt kritikák vagy javaslatok ismételgetését is),
 • Még el nem fogadott saját verset tartalmaz (kivéve ott, ahol a fórum témája ezt megköveteli, pl. rögtönzéseknél),
 • Politizál, szándékosan politikai álláspontot sejtet vagy firtat (ide értve a Trianonnal kapcsolatos hozzászólásokat is, aktuális közéleti témák nem politikai jellegű megbeszélése azonban megengedett),
 • Isten létezésével vagy a hívők/hitetlenek megítélésével kapcsolatos vitát kezdeményez,
 • Szándékosan félrevezeti a többi felhasználót,
 • A Poet szabályzata, a moderátorok döntése ellen uszít, felkelést szít vagy a Poet használatának bojkottálására hív fel,
 • A moderátorok döntését felülbírálja vagy korábban általuk törölt tartalmat tesz újra elérhetővé,
 • A moderátorokkal kötekedik, döntésüket kritizálja (az utóbbira a főmoderátorhoz küldött levélben vagy a Panaszfalon van lehetőség),
 • A szolgáltató jó hírnevét, vélt vagy valós érdekeit, általános megítélését sértheti vagy veszélyeztetheti,
 • A fentieket megsértő tartalmú honlapra mutató linket tartalmaz,
 • Reklámot tartalmaz vagy üzletszerű kereskedelmi tevékenységet folytat.

Tilos ugyanazon hozzászólást különböző versekhez bemásolni, azt a látszatot keltve, mintha az abban megfogalmazott gondolatokat az adott vershez írtad volna.

Az oldal moderátorai a Poet tagjai közül kerülnek ki, és ellenszolgáltatás nélkül, szabad idejükben foglalkoznak a versekkel. Az oldalra a művek meghatározott napi limittel és (a problémás versek, valamint időszakosan kihirdetett soron kívüli kategóriák kivételével) érkezési sorrendben kerülnek fel. Ennek megfelelően felesleges, és tilos

 • A moderátorokat a versek felkerülési sebességét vagy sorrendjét érintő kérdésekkel zavarni,
 • A moderátorok által vers elfogadásra fordított idő mennyiségét keveslő, kritizáló, ezzel kapcsolatban piszkálódó hozzászólásokat elhelyezni,
 • A Poet tagjait a moderátorok ellen uszító bejegyzéseket közzétenni.

Az oldal működésével kapcsolatos javaslatokkal, illetve a moderálással kapcsolatos esetleges szabálytalanságokkal kapcsolatban a felhasználó a koordinátornak írhat az impresszumban megadott e-mail címre.

Az, hogy egy tartalom agresszív, kötekedő, piszkálódó stb., nem minden esetben dönthető el objektíven. A moderátoroknak jogában áll eldönteni, hogy egy adott helyen egy bizonyos tartalom megjeleníthető-e. A szolgáltató célja, hogy felhasználók kellemetlenségek nélkül használják a szolgáltatást, ezért a moderátorok törölhetik az olyan tartalmakat, amik megítélésük szerint alkalmasak lehetnek arra, hogy másokban rossz érzést keltsenek (pl. ha valaki segítséget kér versíráshoz, és segítség helyett piszkálni kezdik, hogy előbb tanuljon meg helyesen írni vagy ne akarjon más ötleteivel ékeskedni). Az oldal célja ugyanakkor, hogy a versekhez hasznos kritikák érkezzenek, ezért versekhez írt negatív kritikákat - ha azok egyébként nem szabálysértőek - a moderátorok nem törölnek (a felhasználó a vers törlésével azonban törölheti azokat is).

A moderátorok nem kötelesek indokolni a döntéseiket.

Ha a koordinátor vagy egy fórum moderátor a felhasználót valamely tevékenység beszüntetésére kéri, a szabályzat megsértésének minősül a tevékenység folytatása, akkor is, ha annak tiltása egyébként nem szerepel a szabályzatban.

Az egyes versekhez alapvetően a vershez kapcsolódó hozzászólásokat várunk. Az általánosabb témák kitárgyalására a Fórum biztosít felületet.

Hozzászólási jog korlátozása

A Poet szabályzatát megsértő felhasználó hozzászólási jogát a moderátoroknak közös döntés alapján lehetősége van átmenetileg korlátozni. Erről egy piros alapon megjelenő érteítő üzenet jelenik meg a felhasználónak, minden olyan helyen, ahol lehetősége lenne hozzászólni. A felhasználó elfogadja, hogy a többi felhasználónak is lehetősége van letiltani őt, amennyiben nem szeretnék, ha az kapcsolatba lépjen velük (az erről szól figyelmeztetés nem piros alapon jelenik meg). A felhasználói letiltásról bővebb információ itt található. A korlátozás bármilyen módon történő kicselezése (ide értve az új regisztráció létrehozását is) súlyos szabályszegésnek minősül, és az oldalról történő kitiltással járhat.

Kritikák

A versekhez minden kritikai észrevételt örömmel fogadunk. Fontosnak tartjuk, hogy a negatív kritikák az alkotók hasznára váljanak, ezért javasoljuk, hogy ha egy vers nem tetszik, akkor részletesen magyarázd el, hogy mi a probléma vele, és ne csak annyit írj, hogy "nekem ez a vers nem tetszik". Bár a kritika megfogalmazása során lehetőség van erőteljes szavakat is használni (pl. nevezheted a verset szarnak), ennek feltétele, hogy részletesen elmagyarázd az erőteljes szóhasználat okát, azaz hogy mi és miért annyira rossz szerinted a versben, hogy az ilyen szóhasználatot indokol. Fontos, hogy a kritikák a versről, ne pedig az alkotójáról szóljanak, és kerüljék a személyeskedést.

A felesleges viták és sértődések elkerülése érdekében érdemes a kritika mellett azt is megemlítened, hogy mi az ami tetszett a versben, miben fejlődött az alkotó a korábbi műveihez képest, illetve hogyan lehetne szerinted a vers jobb és mire kellene a szerzőnek a jövőben figyelnie.

Ne félj negatív kritikát írni! Ha észrevételeidet körültekintően fogalmazod meg, az alkotó nem fog megsértődni a véleményed miatt.

Letiltás

A felhasználónak lehetőségük van letiltani más felhasználókat az adatlapján lévő "Letiltás" link segítségével. A tiltást feloldani ugyanitt lehet. A moderátorok letiltására nincs lehetőség. A letiltott felhasználó

 • nem tud hozzászólni a letiltó verseihez;
 • nem tud hozzászólni a letiltó blogjaihoz;
 • nem tudja a @ jel segítségével megszólítani a letiltót;
 • nem tud levelet írni a letiltónak az adatlapján keresztül.

A letiltás ténye mások számára nem publikus, csak a tiltó személy és a letiltott tag tud róla. A korlátozás bármilyen módon történő kicselezése (ide értve az új regisztráció létrehozását is) súlyos szabályszegésnek minősül, és az oldalról történő kitiltással járhat.

Szabálysértés, jogi tudnivalók

A szolgáltató az 2001. évi CVIII. törvény 2.§ lc) pontja szerint közvetítő szolgáltatónak minősül (az igénybe vevő által biztosított információt tárolja). A fórumban megjelenő tartalom kizárólag a szolgáltatást igénybevevő felhasználók tartalmából áll, az oldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztőségi, szerkesztői tartalomnak. Az 2001. évi CVIII. törvény 7.§ (3) bekezdése alapján a szolgáltató nem köteles a feltöltött anyagok moderálására, tartalmuk ellenőrzésére, szerkesztésére, és nem köteles olyan tényeket vagy körülményeket keresni, amelyek jogellenes tevékenység folytatására utalnak, azaz nem köteles a felhasználók által feltöltött tartalmak előzetes ellenőrzésére vagy monitorozására. A beküldött anyagokkal kapcsolatos jogi felelősséget minden esetben az azt beküldő (vagy törvényes képviselője) vállalja. Amennyiben a szolgáltató nem minősül közvetítő szolgáltatónak, a felkerült anyagokért a jogi felelősséget akkor is minden esetben az azt beküldő (vagy törvényes képviselője) vállalja.

A szolgáltató jogosult a hozzászólásokat ellenőrizni, és jogsértés vagy szabálysértés esetén törölni az oldalról. Amennyiben az oldalon közzétett tartalommal kapcsolatban harmadik fél eljárást indít vagy igényt támaszt, a tartalom beküldője (vagy törvényes képviselője) a felmerülő valamennyi költség és kár megtérítését magára vállalja. Jogsértés esetén a szolgáltató a jogszabályok által megkívánt keretek között együttműködik a hatóságokkal a jogsértést elkövető személyekkel szemben.

A szabálysértő hozzászólásokat lehetőség van jelezni a hozzászólás mellett lévő zászló ikon segítségével. A bejelentett hozzászólásokat a moderátorok megvizsgálják, és szabálysértés esetén a lehető leghamarabb törlik azt. Ez a funkció csak a szabálysértő hozzászólások bejelentésére használható, az alkotónak nem tetsző kritikák törlése nem áll módunkban (azonban ezek is törlődnek a vers törlése esetén).

A regisztrált felhasználó tudomásul veszi és vállalja, hogy amennyiben az oldalon harmadik fél a jogait sértő tartalmat helyez el, úgy azzal kapcsolatban a szolgáltató felé annak törlésén felül további igénnyel vagy követeléssel nem élhet.

A szolgáltató fenntartja a jogot, hogy a szabálysértő témákat, műveket, regisztrációkat vagy hozzászólásokat külön figyelmeztetés nélkül törölje, és a törölt tartalom helyén a szabálysértés tényére utaló üzenetet helyezzen el. A moderátorok indoklás nélkül törölhetnek bármilyen tartalmat, akkor is, ha az nem sérti a fórum használati szabályzatot. Ilyen esetben a felhasználó kérheti a hozzászólásához kapcsolódó más hozzászólások törlését is.

Jelen feltételek megsértése a hozzászólás(ok) és a rá adott válaszok figyelmeztetés nélküli törlésén felül a hozzászólási lehetőség időleges tiltásával, súlyosabb esetben pedig a felhasználó törlésével, illetve kitiltásával járhat. A törölt hozzászólásokat visszaállítani nem áll módunkban.

Az oldalon sütiket (cookie-kat) használunk egyes funkciók (úgy mint belépés vagy beállítások elmentése) biztosításához, valamint biztonsági okokból. Harmadik féltől származó sütiket használunk a megjelenő reklámok személyre szabása és statisztikai adatok gyűjtése érdekében. A sütikről részletes tájékoztató olvasható adatvédelmi tájékoztatónkban. A süti beállításokat lehetőség van személyre szabni ezen az oldalon vagy az "Elfogadom" gombra kattintva hozzájárulhatsz az összes süti használatához.Elfogadom